Domowe lody dla dorosłych: Granita ogórkowa z Mojito
Składniki na domowe lody: Granita ogórkowa z Mojito
Syrop (baza dla lodów):
1 kg białego cukru
1 kg wody
Składniki na smak lodów
- 80 g syropu (jak wyżej)
- 500 g miąższu ogórka
- 50 g rumu
- 30 g liści mięty
Sposób wykonania syropu:
Wsyp cukier do wody i podgrzewaj w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie schłodź syrop i wstaw do lodówki. Taką bazę do sorbetów możesz przechowywać do tygodnia.
Sposób wykonania lodów:
Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku.
Przepis przygotował dla Was Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Więcej przepisów na lody: