Domowe donaty z lukrem
Ten przepis na Domowe donaty z lukrem jest autorstwa Ree Drummonda – i był prezentowany na kanale Polsat Food Network
Poziom trudności: średni
Całkowity czas: 12 godz. i 15 min
Przygotowanie: 35 min
Oczekiwanie: 11 godz i 5 min
Pieczenie: 35 min
Liczba: 24 pączki
Składniki na deser: Domowe donaty z lukrem
Donaty:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 11/8 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka
- 3 łyżeczki drożdży instant
- 2 duże jajka
- 11/4 kostki masła, roztopionego
- 4 szklanki mąki plus dodatkowo do oprószenia stolnicy
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 szklanki tłuszczu do głębokiego smażenia(może być olej z orzeszków ziemnych lub olej słonecznikowy)
Lukier:
- 3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wyposażenie specjalne: przydatny będzie termometr cukierniczy
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj na wolnych obrotach.
Wymieszaj mąkę i sól w misce, a następnie wsypuj ją po pół szklanki na raz do miksera, pozwalając, aby powoli połączyła się z płynną mieszanką. Kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 – 12 godzin (na całą noc).
Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej oraz urosnąć, przez 1,5 – 2 godziny. Żeby ułatwić wyrastanie, postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu.
Wyciągnij wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Do wycinania donatów możesz użyć specjalnej foremki albo po prostu wyciąć krążki dużą szklanką, a dziurki wewnątrz małym kieliszkiem. Przełóż wycięte krążki oraz te małe, które pozostały z wycinania dziurek, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby wyrosły.
W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu tłuszcz do smażenia, aż nagrzeje się do temperatury 180°C. Temperaturę oleju możesz też sprawdzić, wrzucając jeden z malutkich krążków do garnka – jeżeli zacznie skwierczeć i natychmiast wypłynie na powierzchnię, olej jest gotowy do smażenia. Smaż pączki partiami – powinny pływać po powierzchni i szybko puchnąć. Użyj metalowej łopatki do przewrócenia ich delikatnie na drugą stronę, kiedy strona zanurzona w oleju już jest zarumieniona na złoto. Utrzymuj stałą temperaturę oleju, aby pączki nie spaliły się na zewnątrz, pozostając surowe w środku.
Kiedy będą zarumienione po obu stronach (to powinno zająć łącznie około minuty), wyjmij je ostrożnie łopatką i przełóż na rozłożone ręczniki papierowe, aby obciekły z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto.
Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym dokładnie wymieszaj, aż polewa stanie się idealnie gładka.
Aby najskuteczniej polukrować pączki, przygotuj kratkę z wyposażenia piekarnika ustawioną nad blachą. Na blachę pod kratką wrzuć małe, okrągłe pączki powstałe z dziurek.
Maczaj kolejno pączki w lukrze po obu stronach i układaj je na kratce do wyschnięcia. Nadmiar lukru spłynie na dolną blachę i pokryje także małe pączki.
nie ma szans… jestem na diecie
Ja też Ale kusza
Wyglądają bardzo apetycznie, szkoda, że ja również ostatnio postanowiłam wziąć się za siebie 😀
ja też ograniczyłam słodycze:D i o dziwo wcale mnie tak bardzo do nich nie ciągnie
ja nie jem ponad miesiaca slodyczy 🙂 i jest mi teraz łatwiej niz na poczatku… 🙂 czasem ciagnie mnie… ale nie chce zaprzepascic tego co juz osiagnelam
Mam to samo, choć ja dopiero 8 dni 😉
Pyszności 🙂
Wyglądają świetnie, dobrze, że już niedługo tłusty czwartek.
raz na jakis czas mozna sobie zjesc tego paczka czy 2 nawet 🙂 od tego kilogramow nie przybedzie jak tradycja to tradycja 😉
Zgadzam się z lilka, trochę przyjemności się należy 😉
Czasami robię donaty -są pyszne.
Wyglądają bardzo smakowicie robię oponki z serem i pączki w tej wersji tez mi odpowiadają
Wyzwanie dla mej cioci
Pyszne.. Ja robię podobne tylko z twarogiem
Dzięki za przypomnienie o tłustym czwartku
Szkoda, że karnawał w tym roku jest tak krótki!
Sam przepis ciekawy ale drożdże instatnt zastąpiabym tymi w kostce.
Wyglądają apetycznie. Ale te proporcje? 11/8 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka, 11/4 kostki masła, roztopionego? Czy, aby na pewno 11 części?
Mniam 🙂 Wyglądają smakowicie 🙂
Uwielbiam wszelkie słodkości 🙂
Oj, jak u mamy!
wyglądają mega smacznie..
Moja babcia zawsze robiła donuty , a co z nich najbardziej lubiałam to wyjadać jej te kuleczki ze środków , zresztą moja siostra też tak miała i się kłociłyśmy która zje ich więcej 🙂
Moja babcia też takie robiła – pycha
<3 😮 mogę nie jeść słodyczy cały rok, ale raz w roku taki słodki pyszny donut się należy i z pewnością skorzystam z przepisu 😀