Domowa maseczka z mleka i miodu – przepis!

Język potoczny, popkultura, sztuka, pielęgnacja zdrowia i urody – czarno na białym (sic!) widać, że mleko jest obecne nie tylko w kuchni. Na pozór zwyczajny produkt wciąż może zaskoczyć. Zapraszamy do zapoznania się z pięcioma ciekawymi informacjami na temat mleka.

Światowy Dzień Mleka przypada 1 czerwca, nie brak jednak opinii, że to specjalne święto powinno się obchodzić tydzień wcześniej, czyli 25 maja. Trudno wskazać źródło tych rozbieżności. Pewne jest natomiast, że dla miłośników mleka każda data jest dobra, by sięgnąć po ulubiony produkt.
mleko-na-sen

Mleko ważne dla zdrowia! 

Mleko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Wśród nich można wyliczyć: białko, lipidy, niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E, K, PP oraz z grupy B, a także fosfor, magnez i potas. Spożywanie mleka i jego przetworów stanowi istotne uzupełnienie codziennej diety. Mleko i pozostałe wyroby nabiałowe mają mnóstwo zastosowań w kuchni – przekonuje Kazimierz Śnieżek, Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Jasienica Rosielna.

mleko

Domowe maseczki na twarz z mleka i miodu

Mleko, z uwagi na swoje właściwości odżywcze, znajduje także szereg zastosowań w kosmetyce.
Wapń obecny w mleku bierze na przykład udział w syntezie kolagenu, a proteiny pobudzają jego produkcję, dzięki czemu wykazuje działanie antystarzeniowe. Kwas mlekowy zwęża natomiast pory, lekko wybiela i złuszcza skórę, dzięki czemu wygląda na zdrowszą. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wygładzają skórę oraz działają natłuszczająco. W mleku znajdziemy też przeciwutleniacze oraz flawonoidy, które odżywiają skórę – wylicza prezes Kazimierz Śnieżek.

O dobroczynnych właściwościach mleka można przekonać się przygotowując samodzielnie m.in. maseczki. Jedną z nich może być maseczka nawilżająca.

Maseczka na twarz nawilżająca

Do jej przygotowania wystarczy łyżka pełnotłustego mleka i łyżeczka miodu. Oba produkty mieszamy, po czym gotową miksturę nakładamy na twarz. Maseczkę należy zmyć po ok. 20 minutach.
Osoby zmagające się z trądzikiem powinny natomiast sprawdzić skuteczność maseczki z drożdży i mleka. Łyżkę drożdży wystarczy rozprowadzić w dwóch łyżkach mleka i gotową miksturę nałożyć na twarz. Maseczkę zmywamy letnią wodą po upływie ok. 15 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (151 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sweet850  6 czerwca 2016 07:32

    na pewno wypróbuje

    Odpowiedz
  2. Black  6 czerwca 2016 10:31

    Ja też teraz coś pokombinuję z mlekiem na mojej twarzy po tym artykule 🙂

    Odpowiedz
  3. Aneta  6 czerwca 2016 15:19

    Jakoś ciężko mi się zebrać, aby zrobić sobie coś na twarzy czy też ciele „handmade” – z lenistwa stawiam raczej na gotowce. Może jednak w końcu się skuszę na samodzielne wykonanie maseczki 🙂

    Odpowiedz
    • kobiecymokiem  9 czerwca 2016 08:57

      Dokładnie mam to samo 😉

      Odpowiedz
  4. sylwiawes  8 czerwca 2016 09:55

    Muszę wypróbować tą maseczkę 🙂

    Odpowiedz
  5. Ewelina  9 czerwca 2016 16:56

    super!

    Odpowiedz
  6. Jaworka  12 czerwca 2016 10:58

    Ja też raczej bazuję na gotowcach a tu tyle w kuchni produktów z których można wyczarować niezłą maseczkę ja tylko używam sezonowych produktów jak obieram ogórki to to skórkę kładę na twarz lub truskawki roztarte nakladam

    Odpowiedz
  7. Joanna007  19 czerwca 2016 23:53

    Czasami robię maseczki na włosy a na twarz używam gotowców. Po moich kombinacjach z domowymi maseczkami na twarz teraz trochę się boję;p

    Odpowiedz
  8. Kate007  5 września 2016 14:31

    Uwielbiam połączenie mleka i miodu!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany