Lemoniada – przepisy na lato. 7 najlepszych pomysłów jak zrobić domową lemoniadę
Domowa lemoniada to najlepszy i zdrowy napój na upały. Dawniej była ona nazywana „perskim sorbetem” i podobno stosowano ją jako domowe lekarstwo. Nic dziwnego, bo ten napój nie tylko świetnie smakuje, orzeźwia, ale jest też bombą witamin oraz mikroelementów! Oto najlepsze przepisy na lemoniadę, którą przyrządzisz w domu!
Spis treści:
- Domowa lemoniada – orzeźwiający przysmak na lato
- Lemoniada – przepisy na domowy, orzeźwiający przysmak
- 1. Domowa lemoniada z cytryny
- 2. Lemoniada brazylijska
- 3. Lemoniada z miodem
- 4. Lemoniada z limonki
- 5. Lemoniada pomarańczowa z tymiankiem
- 6. Lemoniada malinowa
- 7. Lemoniada ananasowo-imbirowa
- Pomysły na inne, oryginalne smakowe lemoniady
- Co zrobić żeby lemoniada nie była gorzka? Przydatne tricki
Domowa lemoniada – orzeźwiający przysmak na lato
Domowa lemoniada jest tania i niezwykle prosta w przygotowaniu. Przepis na lemoniadę jest prosty: wystarczy woda, cytryna oraz cukier! Tę recepturę warto jednak zmodyfikować, tak by stworzyć idealny napój dla siebie.
Istnieje wiele opcji na zdrowe dosładzanie lemoniady. Jeśli nie chcesz używać cukru – dodaj miód lub syrop klonowy. Nie lubisz mięty – wrzuć kilka listków melisy albo rozmaryn, a jeśli znudziły Ci się cytrusy – zamień je na rabarbar, mango lub lemoniadę z arbuza ! Oto kilka przepisów na pyszne lemoniady!
Lemoniada – przepisy na domowy, orzeźwiający przysmak
Nic tak nie gasi pragnienia, jak dobrze schłodzona domowa lemoniada, której smak to naprawdę czysta przyjemność! Taka lemoniada to idealny napój na upalne dni. Przy okazji towarzyskich spotkań czy rodzinnych obiadów może być świetną alternatywą dla alkoholowych drinków – orzeźwia, relaksuje i doskonale smakuje. Zobacz przepisy na lemoniady z różnymi dodatkami.
1. Domowa lemoniada z cytryny
Składniki: 2 cytryny, 1/5 l wody mineralnej, 4 łyżki cukru, kilka listków mięty, lód
Przygotowanie: Wodę posłodzić, dodać do niej sok z jednej cytryny. Całość przelać do dzbanka. Dodać listki mięty oraz lód. Drugą cytrynę dokładnie umyć, pokroić w plasterki, a następnie dodać do dzbanka.
2. Lemoniada brazylijska
Składniki: 2 limonki, 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego, 1 l wody mineralnej, ½ szklanki cukru
Przygotowanie: Umyć limonki i pokroić je na ćwiartki. Włożyć owoce do blendera. Dodać cukier, mleko, wodę i lód. Zmiksować. Przecedzić przez gęste sitko. Dodać lód, podawać lemoniadę brazylijską udekorowaną listkiem mięty.
3. Lemoniada z miodem
Składniki: 2 cytryny, 5 łyżek miodu, 1/5 l wody mineralnej gazowanej, lód, mięta
Przygotowanie: Z cytryn wycisnąć sok. Wodę posłodzić miodem, dodać do niej sok, lód i miętę. Wymieszać.
4. Lemoniada z limonki
Składniki: 2 limonki, 4 łyżki cukru, ½ litra niegazowanej wody mineralnej, lód, mięta
Przygotowanie: Miętę utrzeć z 1 łyżką cukru. Z 1 limonki wycisną sok, 2 pokroić na plastry. W wodzie rozpuścić pozostałe 3 łyżki cukru, dodać roztartą miętę, sok i plasterki limonki. Całość wymieszać. Dodać lód.
5. Lemoniada pomarańczowa z tymiankiem
Składniki: 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy, 1 pomarańcza pokrojona w plasterki, ½ szklanki miodu, woda mineralna, 2 gałązki tymianku, lód
Przygotowanie: Wodę posłodzić miodem, dodać do niej sok, pomarańczę w plastrach, lód i tymianek. Wymieszać.
6. Lemoniada malinowa
Składniki: 1 szklanka świeżego soku z cytryny, 1 szklanka malin, ½ szklanki cukru, woda
Przygotowanie: Do naczynia wrzucić maliny. Rozgnieść je widelcem. Zalać klasyczną lemoniadą. Wstawić na 20 minut do lodówki.
7. Lemoniada ananasowo-imbirowa
Składniki: 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa, 2 gałązki rozmarynu, 3 łyżki posiekanego imbiru, 4 łyżki syropu z agawy, ½ szklanki mineralnej wody
Przygotowanie: Włożyć do garnka ananas, rozmaryn i imbir. Wlać wodę, syrop z agawy oraz sok z cytryny. Przykryć i doprowadzić do września. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować bez przykrywki przez 5 minut, mieszając. Zdjąć garnek z ognia, odstawić do ostygnięcia. Co jakiś czas mieszać. Z ostudzonego napoju wyjąć rozmaryn, wlać substancję do blendera. Zmiksować. Substancję przecedzić przez sito. Syrop wlewać do ¼ szklanki, zalewać wodą. Udekorować gałązką rozmarynu i kostkami lodu.
Pomysły na inne, oryginalne smakowe lemoniady
Poznaj inne pomysły na domowe lemoniady. Są to przepisy bardziej oryginalne w stylu śródziemnomorskim lub azjatyckim:
Bez wątpienia jedną z najbardziej oryginalnych pomysłów na orzeźwiający drink jest … bita lemoniada. Oto przepis:
Co zrobić żeby lemoniada nie była gorzka? Przydatne tricki
Prawdziwa lemoniada powinna być przyjemnie kwaśna i słodka, ale czasem może mieć gorzki posmak. Istnieje kilka sposobów na uniknięcie goryczy. Dzięki odpowiednim technikom przygotowania, możemy cieszyć się doskonałym smakiem domowej lemoniady. Oto sposoby na to, aby lemoniada nie była gorzka:
- Unikaj gotowania cytryn: Gotowanie cytryn może uwolnić gorzkie olejki z ich skórek. Zamiast tego, dodawaj sok z cytryn do schłodzonej wody z cukrem.
- Obieraj cytryny: Jeśli chcesz użyć skórek cytryn, obieraj je cienko, unikając białej warstwy (albedo), która jest gorzka.
- Odpowiednie proporcje: Upewnij się, że stosujesz odpowiednie proporcje cukru do cytryn i wody. Cukier pomaga zneutralizować gorycz.
- Dodaj sól: Mała szczypta soli może pomóc zbalansować smaki i zredukować gorycz.
- Chłodzenie: Chłodzenie lemoniady przez co najmniej godzinę w lodówce może pomóc w złagodzeniu gorzkich smaków
Lubicie domową lemoniadę? Jaką wersję najbardziej?