Domowa granola – 5 przepisów na zdrowe mieszanki do mleka lub jogurtu!
Granola dodana do mleka lub jogurtu i pomieszana ze świeżymi owocami albo domową konfiturą to doskonały pomysł na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować ją samodzielnie. Zapraszamy po pięć błyskawicznych przepisów!
Domowa granola od jakiegoś czasu króluje na Instagramie i pojawia się dosłownie wszędzie, gdzie jest mowa o zdrowym odżywianiu i najlepszych śniadaniowych rozwiązaniach. Oglądając te wszystkie „apetyczne” zdjęcia zastanawiamy się, skąd pracujące dziewczyny biorą czas na przygotowanie spektakularnego śniadania z chrupiącym musli i świeżymi owocami. Odpowiedź jest prosta – granolę przygotowują oczywiście wcześniej, a rano łączą jedynie gotowe składniki! Zrób to samo! Poniżej znajdziesz łatwe i błyskawiczne receptury!
Domowa granola – 5 przepisów na zdrowe mieszanki do mleka lub jogurtu!
Granola orzechowa
Do miski wsyp 2 i pół szklanki płatków owsianych lub dowolnych innych. Dodaj dwie szklanki posiekanych orzechów (najlepiej połączyć różne gatunki, na przykład orzechy włoskie, laskowe, macadamia i nerkowce). Dosyp pół szklanki namoczonych wcześniej rodzynek i pół szklanki sezamu. Na koniec dosłodź 1/4 szklanki brązowego cukru i dodaj kilka kropli ekstraktu z wanilii. Do tak przygotowanej mieszanki wlej 1/4 szklanki oleju i dokładnie wymieszaj całość. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 120 stopniach. Gdy masa wystygnie, pokrusz ją i przechowuj w słoiku.
Granola malinowa
Podduś 200 gram mrożonych malin na odrobinie oleju kokosowego z połową szklanki syropu z agawy lub naturalnego miodu. Do miski wsyp 2 i pół szklanki płatków owsianych lub dowolnych innych. Dodaj duszone maliny z miodem i dokładnie zamieszaj. Dosyp szklankę płatków migdałów i 50 gram pestek dyni. Dodaj łyżkę mielonego cynamonu i pół szklanki oleju kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj, wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 120 stopniach. Gdy masa wystygnie, pokrusz ją i przechowuj w słoiku.
Granola śliwkowa
Weź szklankę suszonych śliwek i posiekaj je na desce do krojenia w drobną kosteczkę. Tak przygotowane śliwki połącz w misce z 2 i połową szklanki płatków owsianych lub dowolnych innych. Dodaj garść sezamu, 1/4 szklanki pestek słonecznika, pół łyżeczki cynamonu, 4 łyżki oliwy i pół szklanki miodu. Bardzo dokładnie wymieszaj całość. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 120 stopniach. Gdy masa wystygnie, pokrusz ją i przechowuj w słoiku.
Granola kokosowa
Do miski wsyp 2 i pół szklanki płatków owsianych lub dowolnych innych. Dodaj szklankę wiórków kokosowych, szklankę suszonej żurawiny i łyżeczkę cynamonu. Dolej pół szklanki soku z pomarańczy i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj 3 łyżki oleju kokosowego i pół szklanki miodu. Ponownie wymieszaj i wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 120 stopniach. Gdy masa wystygnie, pokrusz ją i przechowuj w słoiku.
Granola czekoladowa
Do miski wsyp 2 i pół szklanki płatków owsianych lub dowolnych innych. Dodaj szklankę posiekanych orzechów (najlepiej pomieszaj różne ich rodzaje), 4 łyżki naturalnego kakao w proszku i 1/3 szklanki brązowego cukru. Dla lepszego smaku wkrop odrobinę ekstraktu z wanilii. Na koniec dodaj 1/3 szklanki stopionego masła i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 120 stopniach. Gdy masa wystygnie, posyp ją startą gorzką czekoladą (ok 50 g). Pokrusz i przechowuj w słoiku.
Jeśli zależy Ci, żeby Twoja granola była jeszcze bardziej chrupiąca, przed pieczeniem dodaj do swoich składników surowe białko jajka.