Domowa bubble tea. Jak zrobić bąbelkową herbatę? 4 przepisy!
Bąbelkowa herbata została wymyślona przez właściciela tajwańskiej herbaciarni w latach 80. XX wieku. Pomysłowy mężczyzna chciał w ten sposób zachęcić dzieci i młodzież to picia herbaty. Do aromatycznego naparu dodał mleko, kulki tapioki i kostki lodu. Po krótkim czasie nietypowy deser zaczął zdobywać coraz większą popularność w Azji, dziś cieszy się zainteresowaniem także w Europie. Chłodna herbata z perełkami nie tylko doskonale wygląda, ale też świetnie orzeźwia w upalne dni. Jak ją przygotować? Podpowiadamy!
Domowa bubble tea to świetna alternatywa dla lemoniady, mrożonej kawy i herbaty czy koktajli. Chętnie sięgają po nią dzieci, jak również dorośli. Niestety wiele lokali oferujących bąbelkową herbatę, nie dba o jakość czy naturalność składników, dlatego też napój warto przygotować własnoręcznie. Dobrej jakości napar, uzupełniony o wartościowe dodatki, może być nie tylko smacznym, ale i zdrowym deserem! Oto kilka przepisów na domową herbatę z perełkami!
Domowa bubble tea: 4 przepisy na bąbelkową herbatę
Bubble tea jest przygotowywane na bazie herbaty. Najlepiej, by był to dobrej jakości produkt liściasty. Najpopularniejsze herbaty wykorzystywane do napoju to szmaragdowa (Oolong), czarna (np. assam) lub zielona. Popularne są też owocowe (np. hibiskusowa), które nadają napojowi oryginalnych smaków i kolorów. Napój można także zabarwić syropem (np. malinowym). Oto kilka smacznych przepisów!
Klasyczna bubble tea
Składniki: 4 łyżki tapioki i 2 szklanki wody na jej ugotowanie, 125 ml mleka, 500 ml wody, 2 torebki herbaty (np. English Breakfast Ahmad Tea London), 2 łyżki miodu, cukier
Przygotowanie: Do wrzącej, posłodzonej wody wrzucić tapiokę. Gotować 15 minut od momentu wypłynięcia kuleczek na wierzch (jeśli wcześniej znacznie zwiększą swoją objętość, można wyłączyć kuchenkę szybciej). Następnie odstawić na 15 minut aby ostygły, a na koniec je odcedzić. W tym czasie zaparzyć mocną herbatę i również pozostawić do wystygnięcia. Wsypać do szklanek tapiokę, połączyć herbaciany napar z mlekiem i miodem, następnie zalać perełki. Włożyć szeroką słomkę i wrzucić kilka kostek lodu.
Brzoskwiniowa bubble tea
Składniki: 4 łyżki tapioki i 2 szklanki wody na jej ugotowanie, 125 ml mleka, 500 ml wody, 2 torebki herbaty owocowej, 2 łyżki ksylolitu, brzoskwinie
Przygotowanie: Do wrzącej, posłodzonej wody wrzucić tapiokę. Gotować 15 minut od momentu wypłynięcia kuleczek na wierzch (jeśli wcześniej znacznie zwiększą swoją objętość, można wyłączyć kuchenkę szybciej). Następnie odstawić na 15 minut aby ostygły, a na koniec je odcedzić. W tym czasie zaparzyć mocną herbatę i również pozostawić do wystygnięcia. Wsypać do szklanek tapiokę, połączyć herbaciany napar z mlekiem, wrzucić kawałki owoców, następnie zalać perełki. Włożyć napój na chwilę do lodówki, by go schodzić. Później włożyć szeroką słomkę do szklanki i wrzucić kilka kostek lodu do bąbelkowej herbaty.
Malinowo-cytrynowa bubble tea
Składniki: 4 łyżki tapioki i 2 szklanki wody na jej ugotowanie, 125 ml mleka, 500 ml wody, 2 torebki herbaty owocowej, cytrynowy syrop do kawy, kilka łyżek miodu, mięta do dekoracji
Przygotowanie: Tapiokę zalać syropem, po 10 minutach wrzucić ją do wrzącej wody. Gotować 15 minut od momentu wypłynięcia kuleczek na wierzch (jeśli wcześniej znacznie zwiększą swoją objętość, można wyłączyć kuchenkę szybciej). Następnie odstawić na 15 minut aby ostygły, a na koniec je odcedzić. W tym czasie zaparzyć mocną herbatę i również pozostawić do wystygnięcia. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wsypać do szklanek tapiokę, połączyć herbaciany napar z dodatkami, następnie zalać perełki. Udekorować napój miętą i wrzucić kilka kostek lodu.
Bezmleczna bubble tea
Składniki: 4 łyżki tapioki i 2 szklanki wody na jej ugotowanie, dowolne owoce, 2 torebki zielonej herbaty, sok owocowy, kilka kostek lodu
Do wrzącej, posłodzonej wody wrzucić tapiokę. Gotować 15 minut od momentu wypłynięcia kuleczek na wierzch (jeśli wcześniej znacznie zwiększą swoją objętość, można wyłączyć kuchenkę szybciej). Następnie odstawić na 15 minut aby ostygły, a na koniec je odcedzić. W tym czasie zaparzyć mocną herbatę i również pozostawić do wystygnięcia. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wsypać do szklanek tapiokę, połączyć herbaciany napar z dodatkami, następnie zalać perełki do 2/3 wysokości szklanki, uzupełnić syropem. Udekorować napój owocami i kostkami lodu.