Dolegliwości jelitowe? To raczej nie przez gluten!

Wszyscy celebryci przechodzą na dietę bezglutenową. Obiecują, że kiedy tylko odstawisz gluten włosy zrobią się gładsze, dzieci zaczną się pilnie uczyć, mąż wstanie z fotela i pomaszeruje na siłownię, dziadkowi na powrót wyrosną włosy na głowie i jeszcze traficie szóstkę w totka! I nagle nawet płatki kukurydziane są bez glutenu, chociaż nigdy go naprawdę nie miały.

Dolegliwości jelitowe_ dieta-bezglutenowa_2

Czym jest gluten?

Gluten to najprościej mówiąc dwa białka: glutenina i gliadyna. Występują one w pszenicy i wszystkich jej odmianach, życie, jęczmieniu i owsie. Zawarty jest w różnych dodatkach do żywności jak sos sojowy, dekstryna czy inne zagęszczacze. Może zostawać na linii produkcyjnej i znajdować się w produktach, które nie zawierają żadnego z tych zbóż. Producenci mają obowiązek poinformować o tym na opakowaniu.

Czy jest nam potrzebny?

Gluten to białka. Nie mają one jednak większej wartości odżywczej, ale zapewniają sprężystość i lepkość danego wyrobu. Z drugiej strony gluten uważany jest za białko silnie uczulające, ale głównie dotyczy to dzieci do 2 roku życia. Uczulenie może dotyczyć ok. 6% społeczeństwa. Drugą grupę osób, której gluten szkodzi stanowią osoby chore na celiakię. Jest to choroba autoimmunologiczna, w trakcie której w kontakcie z glutenem zanikają kosmki jelitowe, przez co zaburzone jest wchłanianie składników odżywczych z jelita. Osoby dotknięte celiakią stanowią około 1% społeczeństwa, a spożycie nawet najmniejszej ilości glutenu jest okupione poważnymi dolegliwościami jelitowymi. Uczulenie i celiakia to dwie zupełnie różne choroby.

Skąd wziął się mit złego glutenu?

W 2011 gastroenterolog niejaki Peter Gibson z Monash University w Australii przeprowadził badanie i na jego podstawie opublikował pracę na temat „nietolerancji glutenu”. Praca ta okazała się przełomowa i uwierzyły w nią miliony. Dowodził w niej, że wszelkie zaburzenia żołądkowo-jelitowe jak niestrawność, zgaga, bóle żołądka, ogólne rozbicie i złe samopoczucie są objawami nietolerancji glutenu. Artykuł ten w błyskawicznym tempie obiegł media i spowodował istne glutenowe szaleństwo. Wszystkie dolegliwości jelitowe można było od tej pory zrzucić na gluten. Wszystkie dolegliwości magicznie ustępowały po usunięciu glutenu z diety. Jednak profesor Gibson zaczął wątpić w słuszność swoich badań. Przeprowadził więc kolejne, na lepiej dobranej grupie uczestników i wykazał, że gluten nie miał nic wspólnego z dolegliwościami jelitowymi jakie badani odczuwali! Wszystko było albo efektem placebo, albo też wynikiem innych niezdiagnozowanych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Nowa publikacja pojawiła się w 2014 roku, ale przeszła bez echa. Mit glutenu był bardziej nośny.

Spróbować?

Jeśli doświadczasz zaburzeń żołądkowo-jelitowych i podejrzewasz nietolerancję glutenu, koniecznie zgłoś się do specjalisty. Diety wykluczające są z zasady dość zdradliwe i trzeba mieć dużą wiedzę żeby skomponować odpowiednio zbilansowany posiłek. Osoby z celiakią są skazane na ten sposób odżywiania, ale są też pod stałą kontrolą specjalisty a w razie potrzeby konsultują się z dietetykami. Jednocześnie stosując na własną rękę taką dietę można zamaskować pierwotna przyczynę problemu i pogorszyć swój stan. A odczuwane dolegliwości jelitowe mogą mieć zupełnie inną przyczynę. Na diecie bezglutenowej zarabiają kolejni celebryci i przede wszystkim producenci żywności. Z pewnością skorzystały na tym osoby z celiakią, w końcu mogą iść do restauracji bez obaw! Po więcej informacji zapraszam na stronę: http://www.eyahoo.pl/moda-jedzenie-bezglutenowe-sens/.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (63 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. mama_kazala  28 września 2016 15:40

    prawda.
    zawsze warto zachować zdrowy rozsądek, a diete bezglutentową skonsultowac z lekarzem. poza tym są testy na nietolerancje glutenu…

    Odpowiedz
  2. martus2833  28 września 2016 17:41

    Mam nadzieję, że minie moda na dietę bezglutenową….

    Odpowiedz
  3. Jaworka  28 września 2016 19:50

    W ten sposób też działają wszystkie diety cud dopiero po czasie przyznają że jest niezdrowa albo wręcz szkodliwa tak jest i z tą dietą zanim ktoś inny nie opublikuje nowego cudu

    Odpowiedz
  4. Kaizer  29 września 2016 10:14

    Każda zbilansowana dieta jest dobra. A bezglutenowa jest dla każdej osoby, która ma problemy z jelitami i przede wszystkim dla osób chorych na celiakię. Nawet sobie nie wyobrażacie ile jest chorych wśród nas, moim zdanie wszyscy powinni się zbadać, bo z tym nie ma żartów… A ta „moda” to dla nich błogosławieństwo, bo produktów jest więcej i są bardziej dostępne…

    Odpowiedz
  5. A. czy  29 września 2016 17:35

    Powoli przestaje nadążać za tymi nowymi dietami i trendami w żywieniu. Według mnie jesli ktoś ma z tym problem ok ale nie róby z tego czegoś wielkiego. Niedługo zeby być kimś fajnym trzeba będzie unikać glutenu – bo tak robią celebryci 😛 Nie popadajmy w obłęd.

    Odpowiedz
  6. maja  7 października 2016 10:55

    Dokładnie, też jestem za tym żeby odżywiać się zdrowo i jeść wszystko ale z umiarem. Ja przy diecie eliminacyjnej nabawiłam się zaparć, dopiero po kuracji dicopegiem udało mi się ich pozbyć.

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  16 marca 2017 03:43

    Umiar i rozsądek. Ciekawy artykuł.Zawsze warto czytać, i dowiadywać się wszystkiego, co dotyczy naszych milusińskich. Zwłaszcza jak coś im dolega. ,na przykład jak tutaj opisana alergia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.