Dolegliwości jelitowe? To raczej nie przez gluten!

Wszyscy celebryci przechodzą na dietę bezglutenową. Obiecują, że kiedy tylko odstawisz gluten włosy zrobią się gładsze, dzieci zaczną się pilnie uczyć, mąż wstanie z fotela i pomaszeruje na siłownię, dziadkowi na powrót wyrosną włosy na głowie i jeszcze traficie szóstkę w totka! I nagle nawet płatki kukurydziane są bez glutenu, chociaż nigdy go naprawdę nie miały.

Dolegliwości jelitowe_ dieta-bezglutenowa_2

Czym jest gluten?

Gluten to najprościej mówiąc dwa białka: glutenina i gliadyna. Występują one w pszenicy i wszystkich jej odmianach, życie, jęczmieniu i owsie. Zawarty jest w różnych dodatkach do żywności jak sos sojowy, dekstryna czy inne zagęszczacze. Może zostawać na linii produkcyjnej i znajdować się w produktach, które nie zawierają żadnego z tych zbóż. Producenci mają obowiązek poinformować o tym na opakowaniu.

Czy jest nam potrzebny?

Gluten to białka. Nie mają one jednak większej wartości odżywczej, ale zapewniają sprężystość i lepkość danego wyrobu. Z drugiej strony gluten uważany jest za białko silnie uczulające, ale głównie dotyczy to dzieci do 2 roku życia. Uczulenie może dotyczyć ok. 6% społeczeństwa. Drugą grupę osób, której gluten szkodzi stanowią osoby chore na celiakię. Jest to choroba autoimmunologiczna, w trakcie której w kontakcie z glutenem zanikają kosmki jelitowe, przez co zaburzone jest wchłanianie składników odżywczych z jelita. Osoby dotknięte celiakią stanowią około 1% społeczeństwa, a spożycie nawet najmniejszej ilości glutenu jest okupione poważnymi dolegliwościami jelitowymi. Uczulenie i celiakia to dwie zupełnie różne choroby.

Skąd wziął się mit złego glutenu?

W 2011 gastroenterolog niejaki Peter Gibson z Monash University w Australii przeprowadził badanie i na jego podstawie opublikował pracę na temat „nietolerancji glutenu”. Praca ta okazała się przełomowa i uwierzyły w nią miliony. Dowodził w niej, że wszelkie zaburzenia żołądkowo-jelitowe jak niestrawność, zgaga, bóle żołądka, ogólne rozbicie i złe samopoczucie są objawami nietolerancji glutenu. Artykuł ten w błyskawicznym tempie obiegł media i spowodował istne glutenowe szaleństwo. Wszystkie dolegliwości jelitowe można było od tej pory zrzucić na gluten. Wszystkie dolegliwości magicznie ustępowały po usunięciu glutenu z diety. Jednak profesor Gibson zaczął wątpić w słuszność swoich badań. Przeprowadził więc kolejne, na lepiej dobranej grupie uczestników i wykazał, że gluten nie miał nic wspólnego z dolegliwościami jelitowymi jakie badani odczuwali! Wszystko było albo efektem placebo, albo też wynikiem innych niezdiagnozowanych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Nowa publikacja pojawiła się w 2014 roku, ale przeszła bez echa. Mit glutenu był bardziej nośny.

Spróbować?

Jeśli doświadczasz zaburzeń żołądkowo-jelitowych i podejrzewasz nietolerancję glutenu, koniecznie zgłoś się do specjalisty. Diety wykluczające są z zasady dość zdradliwe i trzeba mieć dużą wiedzę żeby skomponować odpowiednio zbilansowany posiłek. Osoby z celiakią są skazane na ten sposób odżywiania, ale są też pod stałą kontrolą specjalisty a w razie potrzeby konsultują się z dietetykami. Jednocześnie stosując na własną rękę taką dietę można zamaskować pierwotna przyczynę problemu i pogorszyć swój stan. A odczuwane dolegliwości jelitowe mogą mieć zupełnie inną przyczynę. Na diecie bezglutenowej zarabiają kolejni celebryci i przede wszystkim producenci żywności. Z pewnością skorzystały na tym osoby z celiakią, w końcu mogą iść do restauracji bez obaw! Więcej informacji na stronie: http://www.eyahoo.pl/moda-jedzenie-bezglutenowe-sens/.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. mama_kazala  28 września 2016 15:40

    prawda.
    zawsze warto zachować zdrowy rozsądek, a diete bezglutentową skonsultowac z lekarzem. poza tym są testy na nietolerancje glutenu…

    Odpowiedz
    • Aneta  30 września 2016 13:40

      Zgadzam się.

      Odpowiedz
  2. martus2833  28 września 2016 17:41

    Mam nadzieję, że minie moda na dietę bezglutenową….

    Odpowiedz
  3. Jaworka  28 września 2016 19:50

    W ten sposób też działają wszystkie diety cud dopiero po czasie przyznają że jest niezdrowa albo wręcz szkodliwa tak jest i z tą dietą zanim ktoś inny nie opublikuje nowego cudu

    Odpowiedz
  4. Kaizer  29 września 2016 10:14

    Każda zbilansowana dieta jest dobra. A bezglutenowa jest dla każdej osoby, która ma problemy z jelitami i przede wszystkim dla osób chorych na celiakię. Nawet sobie nie wyobrażacie ile jest chorych wśród nas, moim zdanie wszyscy powinni się zbadać, bo z tym nie ma żartów… A ta „moda” to dla nich błogosławieństwo, bo produktów jest więcej i są bardziej dostępne…

    Odpowiedz
  5. A. czy  29 września 2016 17:35

    Powoli przestaje nadążać za tymi nowymi dietami i trendami w żywieniu. Według mnie jesli ktoś ma z tym problem ok ale nie róby z tego czegoś wielkiego. Niedługo zeby być kimś fajnym trzeba będzie unikać glutenu – bo tak robią celebryci 😛 Nie popadajmy w obłęd.

    Odpowiedz
  6. maja  7 października 2016 10:55

    Dokładnie, też jestem za tym żeby odżywiać się zdrowo i jeść wszystko ale z umiarem. Ja przy diecie eliminacyjnej nabawiłam się zaparć, dopiero po kuracji dicopegiem udało mi się ich pozbyć.

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  16 marca 2017 03:43

    Umiar i rozsądek. Ciekawy artykuł.Zawsze warto czytać, i dowiadywać się wszystkiego, co dotyczy naszych milusińskich. Zwłaszcza jak coś im dolega. ,na przykład jak tutaj opisana alergia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany