Dobroczynny imbir – przepisy na dania z imbirem

Imbir wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z sokiem do piwa, ciasteczkami lub olejkami eterycznymi, ale mało kto tak naprawdę zdaje sobie sprawę z jego dobroczynnego działania na nasz organizm. Posiada on wiele leczniczych właściwości.

Aromatyczny napój z imbiru

Kilka plasterków imbiru i poł cytryny zalewamy 4 szklankami wody. Gotujemy ok 20 -25 min. Gdy trochę przestygnie dodajemy kilka łyżek miodu. Pijemy 1-2 razy dziennie.

Opcjonalnie można dodać otartą drobno skórkę z pomaranczy lub liście mięty.

 

Kawa imbirowa:

1/5 łyżeczki mielonego imbiru utrzeć z 2 łyżeczkami miodu. Zalać zaparzoną uprzednio kawą. Podawać z bitą śmietaną lub mlekiem.

 

Krem marchwiowy z imbirem (wg diety Dukana)

700 g marchwi
por (tylko biała część)
mała cebula
700 ml bulionu warzywnego
1 – 1 1/2 cm korzenia imbiru
łyżeczka chili
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
do podania:

jogurt naturalny
świeżo zmielony czerwony pieprz

Warzywa pokroić w plasterki, zalać bulionem i gotować, aż zmiękną. W międzyczasie wrzucić pokrojony drobno imbir, kurkumę i chili. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować na gładki krem, ewentualnie przyprawić do smaku.

Podawać z kleksem jogurtu, posypany świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.

Wołowina w imbirze

400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

 

1. Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki, a kapelusze pokroić w cienkie paski.

2. Mięso pokroić w paski. Imbir obrać i posiekać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.

3. Z miodu, połowy sosu sojowego i wina lub sherry oraz 1 łyżki mąki ziemniaczanej sporządzic marynatę. Wlać ją do mięsa. Wymieszać i marynować 15 min.

4. Na silnie rozgrzanej patelni zarumienić czosnek i cebulę. Dodać mięso, imbir i grzyby. Smazyć na silnym ogniu, ciągle miesząjac, przez 2 min.

5. Dodać resztę wina i sosu sojowego. Osolić, dodać pieprz. Pozostawić na patelni jeszcze 2-3 min., póki sos nie zgęstnieje.

6. Wyłożyć na półmisek. Posypać zieloną pietruszką i podawać od razu.

Imbiru powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks żołądka oraz kobiety karmiące.

autorka: Anna Wiśniewska

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (264 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...