Dobroczynny imbir – przepisy na dania z imbirem

Imbir wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z sokiem do piwa, ciasteczkami lub olejkami eterycznymi, ale mało kto tak naprawdę zdaje sobie sprawę z jego dobroczynnego działania na nasz organizm. Posiada on wiele leczniczych właściwości.

imbir

 

Aromatyczny napój z imbiru

Kilka plasterków imbiru i poł cytryny zalewamy 4 szklankami wody. Gotujemy ok 20 -25 min. Gdy trochę przestygnie dodajemy kilka łyżek miodu. Pijemy 1-2 razy dziennie.

Opcjonalnie można dodać otartą drobno skórkę z pomaranczy lub liście mięty.

 

Kawa imbirowa:

1/5 łyżeczki mielonego imbiru utrzeć z 2 łyżeczkami miodu. Zalać zaparzoną uprzednio kawą. Podawać z bitą śmietaną lub mlekiem.

 

Krem marchwiowy z imbirem (wg diety Dukana)

700 g marchwi
por (tylko biała część)
mała cebula
700 ml bulionu warzywnego
1 – 1 1/2 cm korzenia imbiru
łyżeczka chili
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
do podania:

jogurt naturalny
świeżo zmielony czerwony pieprz

Warzywa pokroić w plasterki, zalać bulionem i gotować, aż zmiękną. W międzyczasie wrzucić pokrojony drobno imbir, kurkumę i chili. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować na gładki krem, ewentualnie przyprawić do smaku.

Podawać z kleksem jogurtu, posypany świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.

Wołowina w imbirze

400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

 

1. Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki, a kapelusze pokroić w cienkie paski.

2. Mięso pokroić w paski. Imbir obrać i posiekać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.

3. Z miodu, połowy sosu sojowego i wina lub sherry oraz 1 łyżki mąki ziemniaczanej sporządzic marynatę. Wlać ją do mięsa. Wymieszać i marynować 15 min.

4. Na silnie rozgrzanej patelni zarumienić czosnek i cebulę. Dodać mięso, imbir i grzyby. Smazyć na silnym ogniu, ciągle miesząjac, przez 2 min.

5. Dodać resztę wina i sosu sojowego. Osolić, dodać pieprz. Pozostawić na patelni jeszcze 2-3 min., póki sos nie zgęstnieje.

6. Wyłożyć na półmisek. Posypać zieloną pietruszką i podawać od razu.

 

Imbiru powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks żołądka oraz kobiety karmiące.

autorka: Anna Wiśniewska

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (199 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  27 lipca 2015 15:18

    Fakt, w dużych ilościach smak jest hmmm…drażniący.

    Odpowiedz
  2. Anita  27 lipca 2015 18:00

    jakoś nie potrafię się do niego przekonać..

    Odpowiedz
  3. bbo  27 lipca 2015 19:54

    Działa rozgrzewająco. Używam go głównie jesienią i zimą.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  27 lipca 2015 22:12

    Nid wiedziałam, że kobiety karmiące powinny unikać imbiru.

    Odpowiedz
  5. Patriszia  28 lipca 2015 06:24

    Nie przepadam za imbirem.

    Odpowiedz
  6. luko  28 lipca 2015 09:13

    Robię często kawę z imbirem ale na inny sposób. Na pewno dziś po obiedzie będzie kawa według podanego tu przepisu.

    Odpowiedz
  7. Wusia  29 lipca 2015 10:47

    Bardzo lubie dodawać imbir do potraw.W zimie zawsze piję herbatę z imbirem,miodem i cytryną.Szczególnie lubię chińszczyznę z dodatkim imbiru.

    Odpowiedz
  8. kataryna kiełboń  5 sierpnia 2015 16:54

    Czy wiecie o tym ,że imbir jest także afrodyzjakiem ;}

    Odpowiedz
  9. girlblack  15 września 2015 08:38

    uwielbiam imbir:)

    Odpowiedz
  10. Sylwia  17 marca 2020 09:42

    O herbacie z imbirem słyszałam ale o kawie już nie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany