Dobroczynny imbir – przepisy na dania z imbirem
Imbir wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z sokiem do piwa, ciasteczkami lub olejkami eterycznymi, ale mało kto tak naprawdę zdaje sobie sprawę z jego dobroczynnego działania na nasz organizm. Posiada on wiele leczniczych właściwości.
Aromatyczny napój z imbiru
Kilka plasterków imbiru i poł cytryny zalewamy 4 szklankami wody. Gotujemy ok 20 -25 min. Gdy trochę przestygnie dodajemy kilka łyżek miodu. Pijemy 1-2 razy dziennie.
Opcjonalnie można dodać otartą drobno skórkę z pomaranczy lub liście mięty.
Kawa imbirowa:
1/5 łyżeczki mielonego imbiru utrzeć z 2 łyżeczkami miodu. Zalać zaparzoną uprzednio kawą. Podawać z bitą śmietaną lub mlekiem.
Krem marchwiowy z imbirem (wg diety Dukana)
700 g marchwi
por (tylko biała część)
mała cebula
700 ml bulionu warzywnego
1 – 1 1/2 cm korzenia imbiru
łyżeczka chili
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
do podania:
jogurt naturalny
świeżo zmielony czerwony pieprz
Warzywa pokroić w plasterki, zalać bulionem i gotować, aż zmiękną. W międzyczasie wrzucić pokrojony drobno imbir, kurkumę i chili. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować na gładki krem, ewentualnie przyprawić do smaku.
Podawać z kleksem jogurtu, posypany świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.
Wołowina w imbirze
400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1. Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki, a kapelusze pokroić w cienkie paski.
2. Mięso pokroić w paski. Imbir obrać i posiekać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
3. Z miodu, połowy sosu sojowego i wina lub sherry oraz 1 łyżki mąki ziemniaczanej sporządzic marynatę. Wlać ją do mięsa. Wymieszać i marynować 15 min.
4. Na silnie rozgrzanej patelni zarumienić czosnek i cebulę. Dodać mięso, imbir i grzyby. Smazyć na silnym ogniu, ciągle miesząjac, przez 2 min.
5. Dodać resztę wina i sosu sojowego. Osolić, dodać pieprz. Pozostawić na patelni jeszcze 2-3 min., póki sos nie zgęstnieje.
6. Wyłożyć na półmisek. Posypać zieloną pietruszką i podawać od razu.
Imbiru powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks żołądka oraz kobiety karmiące.
autorka: Anna Wiśniewska