Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne? Zastanów się nad tym już dziś – w Światowy Dzień Konsumenta!

15 marca obchodzimy Światowy Dzień Konsumenta. Z tej okazji organizatorzy Programu W 90 DNI do EKO zwracają uwagę polskim konsumentom na korzyści płynące z wybierania produktów ekologicznych i produktów wysokiej jakości.

Eko produkty

 

Dlaczego eko jest lepsze niż bezmyślny konsumpcjonizm, a jakość ważniejsza niż ilość?

JAKOŚĆ i EKO oznaczają więcej:

1. Zdrowia

Im bardziej rozszerza się konsumpcjonizm i kupowanie na ilość, tym słabsza jest motywacja producentów do tworzenia żywności wysokiej jakości.  Producenci skupiają się na szukaniu oszczędności za wszelką cenę.  Coraz częściej słyszymy o kolejnych aferach i oszustwach (ślady koniny u producentów wołowiny, „mięsne” parówki i pasztety, w których w ogóle nie wykryto mięsa; ser żółty, w którym mleko zastąpiono tanim olejem palmowym).  Za wyższą jakość płacimy pieniędzmi, za niską cenę płacimy zdrowiem.

Produkcja ekologiczna stawia na troskę o zdrowie człowieka oraz o jego otoczenie, a nie na maksymalizację zysków. Celem produkcji ekologicznej jest dostarczanie pełnowartościowej żywności o możliwie najwyższej jakości. Rolnicy ekologiczni mogą zwiększać efektywność produkcji, tylko gdy mają pewność, że nie zagrozi to zdrowiu człowieka. W związku z tym ekoproducenci są zobowiązani unikać wszelkiego ryzyka poprzez nieużywanie nieprzewidywalnych technologii, na przykład inżynierii genetycznej.

 

Żywność ekologiczna jest wolna od:

–  agrochemii: nawozów sztucznych, pestycydów

–  genetycznych modyfikacji (GMO)

–  antybiotyków i sterydów podawanych zwierzętom

–  sztucznych konserwantów, barwników, stabilizatorów

–  wzmacniaczy smaku, zapachu

–  napromieniowania promieniami jonizującymi

 

2. Racjonalnych wydatków

Średnio każdy Polak miesięcznie wyrzuca  żywność o wartości 50 zł. Polacy marnują 9 mln ton jedzenia rocznie, co sytuuje nas na 5. pozycji w UE za: Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Do marnowania żywności w Polsce w 2012 r. przyznała się co czwarta osoba (czyli o 6% więcej niż w 2011 r.) Czy stać nas na takie marnotrawstwo? W badaniach konsumenci przyznają, że główną przyczyną marnowania jedzenia (20% wskazań), jest zła jakość produktów, jakie zakupili…

Czy nie lepiej do koszyka wkładać mniej żywności, za to wyższej jakości, której nie zmarnujemy? Czy nie warto kupić kilka plasterków dobrej szynki, zamiast kilograma szynki drugiej kategorii, która i tak w połowie wyląduje w koszu?

 

3. Bezpieczeństwa i pewności

Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów rolnictwa ekologicznego, przyznając im specjalne certyfikaty. Aby je uzyskać, produkty ekologiczne muszą spełniać bardzo surowe wymagania. Firmy certyfikujące ekologiczny asortyment kontrolują powstawanie produktu na wszystkich jego etapach – od jakości uprawianej gleby, aż po napisy na opakowaniach.

 

4. Sprawiedliwości i troski o środowisko

Sięgając po żywność ekologiczną wspieramy rolnictwo, które jest najprzyjaźniejszą naturze formą produkcji jedzenia. Rolnik ekologiczny jest zobligowany do: ochrony i kształtowania środowiska poprzez m.in. zadrzewianie i zakrzewianie krajobrazu, zwiększanie żyzności gleby, właściwą utylizację ścieków i odpadów stałych oraz podejmowanie starań w zakresie korzystania z odnawialnych źródeł. Podstawą hodowli zwierząt w gospodarstwach ekologicznych jest troska o ich dobrostan (swoboda poruszania się, komfort, naturalne pasze itp.)

Trwający Program W 90 DNI do EKO pokazuje, jak w ciągu 90 dni można poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Program metodą małych kroków pomaga zmienić styl życia i sposób odżywiania na bardziej naturalny i zdrowy. Uczestnicy każdego dnia dostają jedno, proste zadanie od diet coachów i psychologów, które pozwalają w łagodny, naturalny sposób przestawić się na eko i wprowadzić zdrowe zasady do swojego życia.  Aby wziąć udział w Programie, należy zarejestrować się na www.90dnidoeko.pl.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (98 głosów, średnia: 4,32 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  15 marca 2013 08:59

    ja najbardziej lubie produkty ze swojego ogródka wtedy wiem na pewno co jem i nie musze się obawiać jakiś konserwantów i innych trujacych specyfików, ale nie wszystko niestety da się w ogródku wyhodować 🙁

    Odpowiedz
  2. efffciaa  18 kwietnia 2016 14:45

    Wszystko jest ok , ale dlaczego produkty ekologiczne są tak drogie ? Ja to bym najchętniej chciała sama sobie wszystko posadzić i korzystać ze swoich zbiorów – wtedy wiem co jem 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany