Dlaczego warto piec domowe ciasta na Święta ?

Zapach  rodzinnego domu, często opisujemy zapachem pieczonego ciasta. W Wielkanoc będziemy cieszyć się smakiem pieczonych babek, mazurków, czy pysznego sernika. Pieczenie ich w domu jest nie tylko podtrzymaniem rodzinnych tradycji, ale również sposobem na podanie bezpiecznego, niezawierającego niepotrzebnych sztucznych dodatków wypieku! A więc, dlaczego warto piec domowe ciasta na Święta ?

Zobacz też: Inspiracje: Wielkanocne babeczki i ciastka

Dlaczego warto piec domowe ciasta na Święta ?

Zdaniem naukowców pamięć zapachowa jest najtrwalszą formą ludzkiej pamięci. Często przywołując aromatami przeszłość doznajemy przyjemnego uczucia zawrotu głowy.

Zobacz piękne, ręcznie robione kartki wielkanocne i przygotuj własną!

Zobacz piękne, ręcznie robione kartki wielkanocne i przygotuj własną!

Wielkanoc to doskonały pretekst do tego, żeby poświęcić czas na relaksujące, kreatywne zajęcia, a przy okazji sprawić komuś radość i podtrzymać rodzinne czy koleżeńskie więzi. Lubisz kupować piękne papiery, naklejki, koraliki, cekiny i kolorowe tasiemki,

– Jeśli w dzieciństwie babcia lub mama piekła ciasto, a my czuliśmy się wtedy dobrze, w przyszłości zapach pieczonego ciasta może wzbudzać poczucie spokoju, ciepła, miłości i bezpieczeństwa, które wtedy nam towarzyszyło. Jedzenie ma ogromny ładunek emocjonalny. Przepadamy w dorosłym wieku za smakołykami, które kojarzą nam się z dzieciństwem. W dużej mierze od tego, co jedliśmy w dzieciństwie, zależą także nasze preferencje smakowe – mówi Martyna Hnatyszyn, psycholog i psychodietetyk, która na co dzień pracuje w gdyńskim Gimnazjum nr 1, wspierając uczniów z zaburzeniami odżywiania.

Spotkania przy stole, na którym pachną domowe wypieki bywają tradycją w wielu domach.  Warto kultywować takie obyczaje, bo dają one rodzinie więcej niż przypuszczamy.

– Ogromnie jednoczą i budują więź. To, w jaki sposób spożywaliśmy posiłki – czy delektowaliśmy się pożywieniem, czy podczas jedzenia  towarzyszyła nam dobra atmosfera, czy też jedliśmy w pośpiechu, w samotności i niedbale, ma ogromny wpływ na przyszłość. Takie nawyki później trudno skorygować  – tłumaczy Hnatyszyn.

Polecamy również: Wielkanocne słodkości z europejskich krajów

Z obserwacji ekspertów wynika, że Polacy lubią rodzinne spotkania przy stole i przywiązują do nich ogromną wagę.

 – W takim spotkaniu nie chodzi tylko o odpoczynek, ale o emocje, rozmowę, zaspokojenie potrzeby bliskości i rodzinnej wspólnoty. Stół staje się wtedy centrum kultury domowej. Zapachy wokół niego, smak kojarzony z taką chwilą cementują więzi, wzmacniają relacje i budują ciepłe, pozytywne uczucia. Jednocześnie, to moment, by zwolnić odrobinę i dostrzec to, co jest najważniejsze. Warto zachęcić do pieczenia całą rodzinę – od najmłodszych do najstarszych. Daje to ogromną radość. – mówi Aleksander Szałajko, starszy specjalista ds. komunikacji Z.T. Bielmar, producenta popularnej margaryny do pieczenia Palma.

Wspólnie upieczone domowe ciasto to także zdrowy wypiek, pozbawiony konserwantów i niepotrzebnych dodatków.  Piekąc w domu mamy wpływ na staranny dobór składników.  W takim cieście nie znajdziemy masy jajowej zamiast jaj, słodziku zamiast cukru, czy spulchniaczy. Nie zapominajmy o czynniku ekonomicznym. Jeżeli mamy dużą rodzinę, zapraszamy często wielu znajomych, domowy wypiek po prostu się opłaca.

A Wy jakie tradycyjne ciasta wielkanocne pieczecie zawsze na święta?  Czy pieczecie w domu poza okresem świąt? 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Gocha  3 kwietnia 2015 09:37

    Ja zawsze sernik piekę na święta. W ciągu roku rzadko piekę, ale moja mama mi zawsze coś podrzuci ;p

    Odpowiedz
  2. szoszeni  3 kwietnia 2015 09:53

    Pieczenie w domu, także na spotkania rodzinne czy weekend zawsze zostaje docenione, szczególnie w tym zabieganym świecie.

    Odpowiedz
  3. bbo  3 kwietnia 2015 10:23

    Przygotowania do Świat budują atmosferę, to w końcu tradycja. Nie wszystko da się kupić w markecie 🙂

    Odpowiedz
  4. magella87  3 kwietnia 2015 10:51

    ja bede robila jeblecznik z beza i sernik z masa krowkowa

    Odpowiedz
  5. martucha180  3 kwietnia 2015 11:50

    Z siostrą rywalizowałam o wylizywanie miski po cieście!

    Odpowiedz
  6. oskarek1995  3 kwietnia 2015 15:51

    Ja nigdy nie kupuję zawsze sama piekę, przynajmniej wiem później co zjadam, a nie konserwanty i inne barwniki

    Odpowiedz
  7. Patriszia  3 kwietnia 2015 17:24

    W moim domu nigdy nie kupowało się ciast.

    Odpowiedz
  8. Zanett  4 kwietnia 2015 09:50

    Ja również nigdy nie kupuję gotowych ciast, innych gotowych „dań” też nie. Sama gotuje i piekę, ponieważ bardzo to lubię, a święta są okazją do takiego relaksu kulinarnego.

    Odpowiedz
  9. Ewelina  6 kwietnia 2015 21:41

    piekę ciasta…. najlepsze są domowe

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  7 kwietnia 2015 17:30

    Moja mama piekła zawsze ciasta na weekend. Na święta to po kilka. Ja teraz w swoim domu piekę na święta i na codzień sama, ale nie tak często jak mama.

    Odpowiedz
  11. Kmakolagwa  7 kwietnia 2015 20:29

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez wcześniejszego spędzenia w kuchni kilku godzin na przygotowaniu ciast i innych potraw świątecznych

    Odpowiedz
  12. Wusia  19 kwietnia 2015 10:35

    Pięke i na świeta czasami 4-5 gatunków i od czasu do czasu na niedzielę.Moi panowie kochają słodycze, ale o linie też trzeba zadbać.

    Odpowiedz
  13. luna341  27 lutego 2016 21:41

    Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego ciasta.Sama często wspominam święta w domu pachnące wanilią i cynamonem i nie wyobrazam sobie aby moim dzieciom brakowało tego zapachu.

    Odpowiedz
  14. efffciaa  18 marca 2016 15:15

    Uwielbiam piec domowe ciasta i to nie tylko na święta , ale i na co dzień jeśli mi tylko czas na to pozwala , nie tylko dlatego , że są zdrowsze niż kupne , ale też dlatego , że są o wiele smaczniejsze 🙂

    Odpowiedz
  15. arancia  16 sierpnia 2017 18:19

    Moją pasją jest gotowanie, co idzie za tym, i pieczenie. Zawsze robię ciasta na święta, jak i poza nimi. Na Wielkanoc tradycyjnie mazurek, baby, keks i sernik.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany