Dlaczego warto piec domowe ciasta na Święta ?
Zapach rodzinnego domu, często opisujemy zapachem pieczonego ciasta. W Wielkanoc będziemy cieszyć się smakiem pieczonych babek, mazurków, czy pysznego sernika. Pieczenie ich w domu jest nie tylko podtrzymaniem rodzinnych tradycji, ale również sposobem na podanie bezpiecznego, niezawierającego niepotrzebnych sztucznych dodatków wypieku! A więc, dlaczego warto piec domowe ciasta na Święta ?
Zobacz też: Inspiracje: Wielkanocne babeczki i ciastka
Zdaniem naukowców pamięć zapachowa jest najtrwalszą formą ludzkiej pamięci. Często przywołując aromatami przeszłość doznajemy przyjemnego uczucia zawrotu głowy.
– Jeśli w dzieciństwie babcia lub mama piekła ciasto, a my czuliśmy się wtedy dobrze, w przyszłości zapach pieczonego ciasta może wzbudzać poczucie spokoju, ciepła, miłości i bezpieczeństwa, które wtedy nam towarzyszyło. Jedzenie ma ogromny ładunek emocjonalny. Przepadamy w dorosłym wieku za smakołykami, które kojarzą nam się z dzieciństwem. W dużej mierze od tego, co jedliśmy w dzieciństwie, zależą także nasze preferencje smakowe – mówi Martyna Hnatyszyn, psycholog i psychodietetyk, która na co dzień pracuje w gdyńskim Gimnazjum nr 1, wspierając uczniów z zaburzeniami odżywiania.
Spotkania przy stole, na którym pachną domowe wypieki bywają tradycją w wielu domach. Warto kultywować takie obyczaje, bo dają one rodzinie więcej niż przypuszczamy.
– Ogromnie jednoczą i budują więź. To, w jaki sposób spożywaliśmy posiłki – czy delektowaliśmy się pożywieniem, czy podczas jedzenia towarzyszyła nam dobra atmosfera, czy też jedliśmy w pośpiechu, w samotności i niedbale, ma ogromny wpływ na przyszłość. Takie nawyki później trudno skorygować – tłumaczy Hnatyszyn.
Polecamy również: Wielkanocne słodkości z europejskich krajów
Z obserwacji ekspertów wynika, że Polacy lubią rodzinne spotkania przy stole i przywiązują do nich ogromną wagę.
– W takim spotkaniu nie chodzi tylko o odpoczynek, ale o emocje, rozmowę, zaspokojenie potrzeby bliskości i rodzinnej wspólnoty. Stół staje się wtedy centrum kultury domowej. Zapachy wokół niego, smak kojarzony z taką chwilą cementują więzi, wzmacniają relacje i budują ciepłe, pozytywne uczucia. Jednocześnie, to moment, by zwolnić odrobinę i dostrzec to, co jest najważniejsze. Warto zachęcić do pieczenia całą rodzinę – od najmłodszych do najstarszych. Daje to ogromną radość. – mówi Aleksander Szałajko, starszy specjalista ds. komunikacji Z.T. Bielmar, producenta popularnej margaryny do pieczenia Palma.
Wspólnie upieczone domowe ciasto to także zdrowy wypiek, pozbawiony konserwantów i niepotrzebnych dodatków. Piekąc w domu mamy wpływ na staranny dobór składników. W takim cieście nie znajdziemy masy jajowej zamiast jaj, słodziku zamiast cukru, czy spulchniaczy. Nie zapominajmy o czynniku ekonomicznym. Jeżeli mamy dużą rodzinę, zapraszamy często wielu znajomych, domowy wypiek po prostu się opłaca.
A Wy jakie tradycyjne ciasta wielkanocne pieczecie zawsze na święta? Czy pieczecie w domu poza okresem świąt?