Dlaczego warto jeść zupy – 8 ważnych powodów

Nasze mamy  podawały nam rosół w trakcie przeziębienia. Dawniej zupa była pierwszym daniem obiadowym. Obecnie coraz rzadziej je gotujemy z powodu braku czasu. O tym dlaczego warto jeść zupy regularnie i nie tylko w tracie przeziębienia dowiecie się z poniższego teksu. Zapraszamy!

Polecamy również: Zupa owocowa – letni hit

dlaczego warto jeść zupy

Dlaczego warto jeść zupy –  dostarcza płynów

Bazą praktycznie każdej zupy jest woda, która ułatwia trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga przemianę materii oraz usuwa jej szkodliwe produkty uboczne. Ilość płynów, jaką należy przyjmować w ciągu dnia, zależy przede wszystkim od płci, aktywności fizycznej czy przebytych chorób. Średnio każdego dnia dorosły człowiek powinien dostarczyć swojemu organizmowi 2 litry płynów, nie oznacza to, że powinien pić jedynie wodę. Zupa również jest jednym z dobrych sposobów.

Dlaczego warto jeść zupy –  zapewnia dzienną dawkę warzyw

Warzywa są niezbędnym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety. Specjaliści zalecają jedzenie przynajmniej 200 g. warzyw dziennie. Powinny towarzyszyć każdemu posiłkowi w ciągu dnia. Zupy są idealnym sposobem na  dostarczenie zdrowej porcji warzyw.

Dlaczego warto jeść zupy – nie tuczy

Głównym składnikiem zupy jest przecież woda oraz niskokaloryczne z natury warzywa. Przeciętna porcja takiego wywaru dostarcza naszemu organizmowi około 100 – 135 kcal, co zaspokaja około 5% dziennego zapotrzebowania na energię. Przygotowując zupę, warto zatem zwrócić uwagę na to z jakich produktów ją przyrządzamy. Zupa będzie mniej kaloryczna, gdy ugotujemy ją na wywarze roślinnym. Można również ograniczyć liczbę kalorii, rezygnując z jej zabielania.

Dlaczego warto jeść zupy – bogactwo składników mineralnych

Kiedy gotujemy warzywa, ich składniki mineralne przenikają do wody. Dzięki temu, jedząc zupę, spożywamy cały bukiet witamin i minerałów zawartych w warzywach.

Zobacz także: Ewa Wachowicz: Tajska zupa rybna

Dlaczego warto jeść zupy – dobry sposób na dzieci, które nie lubią warzyw

Podawanie dziecku zup jest dobrym pomysłem na wpojenie mu zdrowych nawyków żywieniowych. Jeśli nie lubi brokułów, przygotuj z nich zupę – krem. Istnieje duża szansa, że zmieni o nich zdanie. Zupy przygotowane dla dziecka powinny być przede wszystkim zdrowe, ale i estetycznie podane. Warto również urozmaicać ich wygląd i konsystencję.

Dlaczego warto jeść zupy źródło – błonnika

Zupy dostarczają naszemu organizmowi błonnika, który ułatwia trawienie, wydłuża uczucie sytości po posiłku i obniża wchłanianie tłuszczu. Błonnik z ugotowanych warzyw jest lekkostrawny, a przy tym zachowuje właściwości zdrowotne. Można go odnaleźć przede wszystkim w otoczkach nasion zbóż, warzywach, niektórych owocach i nasionach roślin strączkowych. Warzywa bogate w błonnik to na przykład fasola biała, soja czy soczewica.

Dlaczego warto jeść zupy – rosół – naturalne lekarstwo

Jedzenie rosołu stymuluje układ odpornościowego do pracy, zmniejszając stan zapalny i łagodząc objawy infekcji. Japońscy naukowcy odkryli ponadto, że spożywanie rosołu może zapobiegać nadciśnieniu, a nawet je leczyć. Kolagen zawarty w mięsie z kury przeciwdziała zwężaniu się tętnic. Trzeba jednak pamiętać, że tylko rosół o niskiej zawartości soli ma leczniczą moc.

Dlaczego warto jeść zupy – cebulowa dobra na wszystko

Zupa cebulowa jest obfitym źródłem witamin A i B. Cebula wzmacnia odporność, układ oddechowy, trawienny oraz działa przeciwzapalnie. O ile surowa cebula może być nieodpowiednia dla osób ze skłonnościami do zgagi i nadkwasoty, o tyle gotowana z pewnością nie zaszkodzi nikomu.

Dlaczego warto jeść zupy – miso w walce z nowotworem

Zupa miso, czyli rybny bulion z dodatkiem pasty sojowej (miso), ma nie tylko dobroczynne działanie na nasz układ trawienny, wpływa również korzystnie na krew i system odpornościowy.  Pomaga również w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych. Warto również wspomnieć, że jest to podstawowa zupa, jaką na co dzień spożywają Japończycy, a zgodnie z badaniami populacyjnymi – zalicza się ich do najbardziej długowiecznych nacji na Ziemi.

A Wy jak często jadacie zupy?  Które są Waszymi ulubionymi?


Przygotowanie zupy wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy mieć pod ręką zupy z serii Dania Babci Zosi, aby przyrządzić coś pysznego i zdrowego. Oparte wyłącznie na bazie suszonych warzyw, zachowują substancje odżywcze i smak świeżych warzyw. Są niezwykle aromatyczne i pożywne. Każdy zwolennik może cieszyć się ich smakiem, nie tracąc zbyt wiele czasu na ich przygotowanie.

Informacje o produkcie:

SyS_DaniaBabciZosi_zupa_z_soczewicyZupa z soczewicy

Skład: soczewica czerwona (min. 32%), makaron zacierka (mąka pszenna, jaja), kasza manna, warzywa suszone 15% (marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki), mleko w proszku, sól, przyprawa curry (kurkuma, kozieradka, kmin rzymski, sól, skrobia, pieprz

Masa: 100 g

Cena: 4,99 zł.

SyS_DaniaBabciZosi_barszcz_ukrainskiBarszcz ukraiński

Skład: warzywa suszone 50% (burak, ziemniak, kapusta, marchew, cebula, seler, koperek), soczewica zielona (min. 25%), proszek pomidorowy, sól, cukier, pieprz czarny

Masa: 75 g.

Cena: 4,99 zł.

Zupa cebulowaSyS_DaniaBabciZosi_cebulowa

Skład: cebula suszona (min. 45%), bułka tarta (mąka PSZENNA, woda, sól, drożdże), sól, warzywa suszone 9% (pasternak, seler, czosnek, natka pietruszki), ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny, kminek, tymianek

Masa: 65 g

Cena: 4,99 zł

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (117 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Zanett  13 kwietnia 2015 07:50

    Uwielbiam zupy, szczególnie te jarzynowe.

    Odpowiedz
  2. Gocha  13 kwietnia 2015 08:07

    Człowiek pierwszy raz docenia zupy, kiedy musi przed pół dnia wsuwać suche jedzenie, np kanapki. Ja polubiłam zupy jak poszłam na studia. Najbardziej lubię rosołek i grzybową. Nigdy nie gotuję zup z saszetek.

    Odpowiedz
  3. gusia.  13 kwietnia 2015 08:07

    Tych zup jeszcze nie jadłam,ale ta z soczewicy wygląda ciekawie.Kiedyś do zup wsypywałam tą czerwoną,a teraz z 4m-ce temu robiłam pierogi z soczewicy zielonej.

    Odpowiedz
  4. Wusia  13 kwietnia 2015 10:46

    Kocham zupy-wszystkie.Ich przyrządzanie przy użyciu szybkowaru jest to dziecinnie łatwe i szybkie.

    Odpowiedz
  5. magella87  13 kwietnia 2015 11:37

    zupy z soczewicy jeszcze nie jadlam, ale barsz czerwony bardzo lubie

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  13 kwietnia 2015 11:38

    Zupy nie należą do moich ulubionych dań, ale jeżeli już mam jakąś zjeść to nie z torebki.

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  13 kwietnia 2015 11:52

    Ja kocham zupy . Dzięki mnie pokochał je i mój mąż.

    Odpowiedz
  8. bbo  13 kwietnia 2015 12:02

    I są przepyszne!

    Odpowiedz
  9. Patriszia  13 kwietnia 2015 12:58

    Ja uwielbiam rosołek i pomidorową, mogłabym jeść całymi dniami 🙂

    Odpowiedz
  10. szoszeni  13 kwietnia 2015 14:11

    Mam takie okresy kiedy nie lubie jeść zup, czasem jest troche lepiej z regularnością spożycia, ale i tak muszą być wyjatkowo dobre 🙂

    Odpowiedz
  11. oskarek1995  13 kwietnia 2015 14:13

    Kocham zupy, są pyszne i zdrowe

    Odpowiedz
  12. martucha180  13 kwietnia 2015 15:25

    Lubię jeść zupy, wolę ja bardziej od drugiego dania, są pożywniejsze. A dziś miałam kapuśniak.

    Odpowiedz
  13. lilka  13 kwietnia 2015 18:45

    rosol cebulowa bulion rybny oj nie,nie zjem 🙂
    z racji ze nie jadam miesa to raczej zupy jalowe;) ale uwielbiam pomidorowa,przepadam za pieczarkowa i grzybowa, brokulowa tez bardzo lubie

    Odpowiedz
  14. Jaworka  13 kwietnia 2015 19:14

    Uwielbiam wszystkie zupy i wolę zjeśc zupę jak drugie danie staram sie je gotować codziennie aby dzieci nauczyły się ich jeść

    Odpowiedz
  15. macierzanka  13 kwietnia 2015 19:48

    Bardzo lubię jeść wszystkie zupy ta z soczewicy to moja ulubiona.

    Odpowiedz
  16. Juseczka  15 kwietnia 2015 09:50

    Kocham zupy! I nie zgodzę się, że coraz rzadziej jemy zupy przez brak czasu, bo moim zdaniem przyrządzenie zupy zajmuje chwilkę, można ją zrobić w tak zwanym między czasie 🙂

    Odpowiedz
  17. scrabble  15 kwietnia 2015 21:25

    Uwielbiam rosół! 😀 Moja mama miała na niego zachciewajki kiedy była ze mną w ciąży i chyba dlatego tak mi teraz smakuje 😉

    Odpowiedz
  18. as_sa  16 kwietnia 2015 18:24

    Zupy jak najbardziej tak ale w okresie jesienno-zimowym bo latem jakoś nie mam na nie ochoty

    Odpowiedz
  19. Anita  17 kwietnia 2015 09:28

    ja nie ciepie zup 🙁

    Odpowiedz
  20. girlblack  17 kwietnia 2015 19:29

    Kocham zupy ! 🙂

    Odpowiedz
  21. luna341  17 kwietnia 2015 21:06

    Uwielbiam zupy ,w zasadzie drugie danie mogło by dla mnie nie istnieć

    Odpowiedz
  22. marczella  13 sierpnia 2015 10:36

    Uwielbiam zupy, ale tylko te robione w domu a nie z torebki.

    Odpowiedz
  23. Sylwia  4 listopada 2015 14:28

    U mnie w domu jest prawie zawsze zupa na pierwsze danie 🙂

    Odpowiedz
  24. kasiadrozdz  19 lutego 2017 15:18

    Zupy są najczęściej omijanym posiłkiem w ciągu dnia. Składa się na to wiele powodów, którymi ja także przez wiele lat się usprawiedliwiałam i w rezultacie zupy jedliśmy tylko w weekendy gdy byliśmy z wizytą u jednej z naszych mam.

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  19 lutego 2017 15:18

      Długo myślałam w ten sposób: „samą zupą się nie najem, a dwóch dań to mi się gotować nie chce„. Teraz już pokochałam zupy, a dzisiaj napiszę co mnie przekonało i być może zachęcę także Ciebie do częstszego jedzenia zup 🙂

      Odpowiedz
      • kasiadrozdz  19 lutego 2017 15:19

        1. Zupy są nisko kaloryczne

        „Odchudzam się więc rezygnuję z zupy” jest to często powtarzane zdanie. Owszem odchudzanie zawsze wiąże się z redukcją ilości kalorii ale nie warto tego robić kosztem zupy.

        Odpowiedz
        • kasiadrozdz  19 lutego 2017 15:19

          2. Zawierają wiele warzyw, dzięki czemu są zdrowe

          W zupach stosujemy warzywa, które rzadko je się na surowo, jak np. seler, pietruszka czy burak. Zupy kremy to prawie wyłącznie zmiksowane warzywa (np. dynia lub brokuł).

          Odpowiedz
          • kasiadrozdz  19 lutego 2017 15:19

            3. Łatwo jest je przygotować, przechować i odgrzać

            Zupy gotuje się dość szybko, wystarczy pokroić warzywa, a reszta robi się sama. Przeważnie wystarczy jeden garnek więc nie ma dużo sprzątania. Łatwo je schować i podgrzać następnego dnia.

          • kasiadrozdz  19 lutego 2017 15:20

            4. Można je jeść o każdej porze dnia

            Kto powiedział, że zupa musi być częścią dwudaniowego obiadu? Równie dobrze możesz ją zjeść na drugie śniadanie lub wieczorem na kolację.

  25. ava  22 lutego 2017 13:02

    Szalone komentarze 😀 Monolog niejedno ma imię 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany