Dlaczego warto jeść zupy – 9 ważnych powodów
Nasze mamy podawały nam rosół w trakcie przeziębienia. Dawniej zupa była pierwszym daniem obiadowym. Obecnie coraz rzadziej je gotujemy z powodu braku czasu. O tym dlaczego warto jeść zupy regularnie i nie tylko w tracie przeziębienia dowiecie się z poniższego teksu. Zapraszamy!
Polecamy również: Zupa owocowa – letni hit
1. Dlaczego warto jeść zupy – dostarcza płynów
Bazą praktycznie każdej zupy jest woda, która ułatwia trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga przemianę materii oraz usuwa jej szkodliwe produkty uboczne. Ilość płynów, jaką należy przyjmować w ciągu dnia, zależy przede wszystkim od płci, aktywności fizycznej czy przebytych chorób. Średnio każdego dnia dorosły człowiek powinien dostarczyć swojemu organizmowi 2 litry płynów, nie oznacza to, że powinien pić jedynie wodę. Zupa również jest jednym z dobrych sposobów.
2. Dlaczego warto jeść zupy – zapewnia dzienną dawkę warzyw
Warzywa są niezbędnym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety. Specjaliści zalecają jedzenie przynajmniej 200 g. warzyw dziennie. Powinny towarzyszyć każdemu posiłkowi w ciągu dnia. Zupy są idealnym sposobem na dostarczenie zdrowej porcji warzyw.
3. Dlaczego warto jeść zupy – nie tuczy
Głównym składnikiem zupy jest przecież woda oraz niskokaloryczne z natury warzywa. Przeciętna porcja takiego wywaru dostarcza naszemu organizmowi około 100 – 135 kcal, co zaspokaja około 5% dziennego zapotrzebowania na energię. Przygotowując zupę, warto zatem zwrócić uwagę na to z jakich produktów ją przyrządzamy. Zupa będzie mniej kaloryczna, gdy ugotujemy ją na wywarze roślinnym. Można również ograniczyć liczbę kalorii, rezygnując z jej zabielania.
4. Dlaczego warto jeść zupy – bogactwo składników mineralnych
Kiedy gotujemy warzywa, ich składniki mineralne przenikają do wody. Dzięki temu, jedząc zupę, spożywamy cały bukiet witamin i minerałów zawartych w warzywach.
Zobacz także: Ewa Wachowicz: Tajska zupa rybna
5. Dlaczego warto jeść zupy – dobry sposób na dzieci, które nie lubią warzyw
Podawanie dziecku zup jest dobrym pomysłem na wpojenie mu zdrowych nawyków żywieniowych. Jeśli nie lubi brokułów, przygotuj z nich zupę – krem. Istnieje duża szansa, że zmieni o nich zdanie. Zupy przygotowane dla dziecka powinny być przede wszystkim zdrowe, ale i estetycznie podane. Warto również urozmaicać ich wygląd i konsystencję.
6. Dlaczego warto jeść zupy źródło – błonnika
Zupy dostarczają naszemu organizmowi błonnika, który ułatwia trawienie, wydłuża uczucie sytości po posiłku i obniża wchłanianie tłuszczu. Błonnik z ugotowanych warzyw jest lekkostrawny, a przy tym zachowuje właściwości zdrowotne. Można go odnaleźć przede wszystkim w otoczkach nasion zbóż, warzywach, niektórych owocach i nasionach roślin strączkowych. Warzywa bogate w błonnik to na przykład fasola biała, soja czy soczewica.
7. Dlaczego warto jeść zupy – rosół – naturalne lekarstwo
Jedzenie rosołu stymuluje układ odpornościowego do pracy, zmniejszając stan zapalny i łagodząc objawy infekcji. Japońscy naukowcy odkryli ponadto, że spożywanie rosołu może zapobiegać nadciśnieniu, a nawet je leczyć. Kolagen zawarty w mięsie z kury przeciwdziała zwężaniu się tętnic. Trzeba jednak pamiętać, że tylko rosół o niskiej zawartości soli ma leczniczą moc.
8. Dlaczego warto jeść zupy – cebulowa dobra na wszystko
Zupa cebulowa jest obfitym źródłem witamin A i B. Cebula wzmacnia odporność, układ oddechowy, trawienny oraz działa przeciwzapalnie. O ile surowa cebula może być nieodpowiednia dla osób ze skłonnościami do zgagi i nadkwasoty, o tyle gotowana z pewnością nie zaszkodzi nikomu.
9. Dlaczego warto jeść zupy – miso w walce z nowotworem
Zupa miso, czyli rybny bulion z dodatkiem pasty sojowej (miso), ma nie tylko dobroczynne działanie na nasz układ trawienny, wpływa również korzystnie na krew i system odpornościowy. Pomaga również w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych. Warto również wspomnieć, że jest to podstawowa zupa, jaką na co dzień spożywają Japończycy, a zgodnie z badaniami populacyjnymi – zalicza się ich do najbardziej długowiecznych nacji na Ziemi.
A Wy jak często jadacie zupy? Które są Waszymi ulubionymi?