Dlaczego warto jeść naturalne polskie miody? Poznaj zalety miodu prosto z pasieki!

Miód to produkt, którego liczne prozdrowotne właściwości ludzie chętnie wykorzystywali już w starożytności. Od dawna jest uważany za lekarstwo zarówno dla duszy, jak i ciała. Dlaczego warto sięgać po miód? Jaki wybrać?

Spis treści:

Na polskim rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów miodu, które różnią się od siebie pod względem smaku, zapachu i właściwości. Ogromna różnorodność poszczególnych regionów kraju sprawia, że pszczoły produkują wiele gatunków tego płynnego złota. Jak wybrać miód dopasowany do własnych potrzeb?

fot. Arwin-Neil-Baichoo-unsplash.com

Dlaczego warto kupować miód z polskich pasiek?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że dostępne w sklepach miody często pochodzą z najbardziej odległych zakątków świata. Tymczasem trzeba podkreślić, że każda kolejna obróbka może sprawić, że miód traci nieco ze swoich cennych wartości. Dlatego najlepszym wyborem są naturalne polskie miody pochodzące od lokalnych pszczelarzy. Krótka droga, którą przebywają od ula do słoika, gwarantuje najlepsze właściwości produktu. 

Warto również wspomnieć o ogromnym bogactwie smakowym polskich miodów. Miód z pasieki, w zależności od regionu kraju, w którym powstał, może wyróżniać się bardzo intensywnym, charakterystycznym smakiem gryki, delikatnym  akacjowym aromatem bądź też złocistym kolorem lipy. Miód nawłociowy uznawany jest wręcz za delikates, który może śmiało konkurować z najlepszymi miodami światowymi.  Takich pysznych smaków nie sposób znaleźć nigdzie indziej!

Dlaczego warto jeść miód? 

Wystarczy odwiedzić na przykład sklep z miodami Pasieka Łysoń dostępny na stronie internetowej https://pasiekalyson.pl/sklep/, by na własne oczy przekonać się, że wachlarz dostępnych na rynku miodów jest wręcz ogromny. Pora zadać sobie pytanie, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Miód przede wszystkim jest smaczny. Nawet niewielka ilość sprawia, że potrawy nabierają aromatu i niepowtarzalnego smaku. Uwaga – w tym miejscu należy podkreślić, że miodu nigdy nie powinno podgrzewać się do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza, ponieważ traci swoje wszystkie cenne właściwości.

Miód uważany jest za produkt, który bezpiecznie mogą spożywać alergicy. Badania udowodniły, że jego regularne spożywanie korzystnie działa na wzrok, łagodzi choroby układu pokarmowego, działa wspomagająco w leczeniu depresji i nerwicy oraz pomaga w walce z dolegliwościami układu oddechowego. 

Miód od dawna uznawany jest za naturalny antybiotyk o właściwościach wzmacniających. Dlatego zaleca się jego regularne spożywanie w sezonie jesienno- zimowym.

Kupując polski miód pomagasz pszczołom

Jest jeszcze jeden, bardzo ważny argument, przemawiający za tym, by kupować miód od polskich pszczelarzy. Otóż, to właśnie oni dbają o to, by zwiększać liczebność pszczół w Polsce poprzez zapewnienie im odpowiedniej opieki. A więc każda osoba kupująca miód z polskich pasiek, pośrednio przyczynia się do ratowania pszczół.

Naturalny polski miód to produkt, który może okazać się nieoceniony w wielu sytuacjach. Dlatego warto zawsze mieć go pod ręką – zwłaszcza, że wybór smaków jest wręcz nieograniczony! 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (26 głosów, średnia: 4,92 z 5)
loading... zapisuję głos...