Dlaczego kochamy makaron?
Tak prosty, a tak bardzo go lubimy. Tak bardzo, że jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. Makaron – bo o nim mowa – jest spożywany pod każdą szerokością geograficzną, a w Polsce zyskuje coraz więcej prawdziwych miłośników. Dlaczego? Oto kilka powodów, dla których kochamy makaron i nie chcemy się odkochać!

fot. freepik
Dobry do wszystkiego
Po pierwsze, makaron daje nam w kuchni ogromne możliwości. Znakomicie komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Liczbę potraw, które można przyrządzić z jego pomocą, ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Może być głównym składnikiem dania, ale także jednym z wielu dodawanych do sałatki, zupy czy zapiekanki. Wspaniale smakuje podawany na słodko, z owocami lub białym serem i miodem, ale też z mięsem, rybami, serwowany w towarzystwie sosów, a nawet solo, polany jedynie oliwą. Trudno znaleźć składnik, który nie pasowałby do makaronu.
Włoska miłość
Po drugie, uwielbiamy makaron, bo jest podstawą kuchni włoskiej, która zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Dlatego Polacy sięgają już nie tylko po makaronowe nitki do zup, ale coraz częściej także na drugie danie przygotowują potrawy z makaronu. Kojarzą się nam one ze słoneczną Italią i jej urokliwymi restauracjami, w których spędzaliśmy chwile podczas włoskich wakacji. Pamiętamy spaghetti napoli czy bolognese „wciągane” z rodziną i chcemy rozkoszować się tymi potrawami także w domu, z naszymi najbliższymi. Choć wydają się proste do przygotowania, każdy kto choć raz próbował, wie, że nie jest łatwo odtworzyć ten pamiętany z wakacji smak. Włoskie spaghetti rodzi się bowiem z połączenia pasji gotowania z umiejętnością komponowania składników: warzyw, ziół i przypraw.
Makaron, wzorem Włochów, możemy łączyć nie tylko z sosami pomidorowymi. Warto przyrządzić także inny uwielbiany przez nich sos, pochodzący z rejonu Rzymu, czyli carbonara – gładki, kremowy, przygotowywany na bazie boczku. Tajemnica udanego spaghetti carbonara tkwi w odpowiedniej konsystencji sosu oraz właściwej temperaturze makaronu: jeśli jest zbyt gorący, jajko zetnie się za szybko, jeśli za zimny – nie zetnie się w ogóle i nie przylgnie do makaronu. Zadanie do najprostszych nie należy.
Na każdą okazję
Po trzecie, makaron jest niezwykle uniwersalny. Możemy podać go zarówno na wykwintną kolację, na przykład ze szparagami i wędzonym łososiem, jak i na prosty szybki obiad – z serem czy pomidorami. Najwięksi wielbiciele mogą go zjeść nawet na śniadanie, gotując zupę mleczną z makaronem.
Szybkie gotowanie
Po czwarte, dania z makaronu należą do najszybszych i najprostszych w przyrządzaniu. Wystarczy kilka minut, by ugotować makaron al dente i połączyć go z prostym sosem – np. oliwą z czosnkiem i chili, pomidorami z puszki czy świeżymi ziołami. To sprawia, że makaron idealnie sprawdza się zarówno w codziennym menu, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, jak i w sytuacjach awaryjnych, gdy nagle odwiedzą nas goście. Co więcej, włoska kuchnia udowadnia, że nawet z kilku podstawowych składników można wyczarować pełnowartościowy i aromatyczny posiłek.
Przyjaciel dzieci
I wreszcie – makaron to gwarancja trafionego pomysłu na obiad dla najmłodszych. Różnorodne kształty i kolory makaronu sprawią, że dzieci spróbują dania choćby z ciekawości. Makaron może być także sposobem na znakomitą zabawę przy stole, podczas której zapomną, że nie chciały zjeść obiadu. Wciąganie do buzi nitek spaghetti będzie nie lada frajdą!
Ponadto wspomniane wcześniej bogactwo dań na bazie makaronu pozwoli rodzicom na podawanie go dziecku na wiele różnych sposobów. Możemy grać różnymi smakami i kolorami dodatków.
Jednak dania z makaronem to także możliwość przemycenia w diecie dziecka składników, za którymi dziecko nie przepada. W szerokich rurkach cannelloni lub dużych muszlach conchiglioni możemy ukryć przed wzrokiem najmłodszych nielubiane mięso czy starte warzywa. Co więcej, jeśli dziecko nie zaprotestuje, możemy mu podawać makaron w różnej formie nawet codziennie. Gdy jest odpowiednio ugotowany (al dente), jest pożywny, dzięki czemu dziecko nie będzie podjadało między posiłkami. Wraz z warzywami, chudym mięsem czy białym serem może być dobrze zbilansowanym posiłkiem.
Zapewne jest jeszcze kilka innych powodów, dla których tak często i chętnie gotujemy w naszych kuchniach makaron: bo przywołuje wakacyjne wspomnienia, bo kojarzy się nam z ukochaną osobą, z którą wciągaliśmy spaghetti, bo możemy go ugotować nawet w pracy.