Dlaczego jesienią warto jeść zupy? Przepis na: Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli

Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli

Okres jesienno-zimowy obfituje w opady i niskie temperatury. Zazwyczaj wracamy do domu przemarznięci i zmęczeni i nie marzymy o niczym innym, jak o szybkim ogrzaniu się. W tej sytuacji idealnie sprawdzą się zupy, które nie tylko rozgrzeją, ale także będę dla organizmu prawdziwym zastrzykiem energii.

Rozgrzej się od środka i nie daj się infekcji

Jesienią zwykle odczuwamy przemęczenie, często dopada nas zły nastrój i chandra. Niskie temperatury osłabiają układ odpornościowy narażając organizm na infekcje. Pamiętajmy, że jeśli w naszym dziennym menu nie ma chociaż jednego ciepłego posiłku, wówczas ryzyko przeziębienia wzrasta. – O tej porze roku powinniśmy unikać zimnych potraw, ponieważ przyczyniają się do jeszcze większego wychładzania organizmu. Chłodniki i zimnie sałatki są dobre w lecie, jesienią zaś lepiej wybierać rozgrzewające zupy. Już jeden talerz wystarczy, aby skutecznie podnieść temperaturę ciała i pobudzić krążenie. Ponadto zupy dają uczucie sytości, gdyż ze względu na swoją objętość wypełniają żołądek i znakomicie zaspokajają pierwszy głód, a także uzupełniają niedobór energii. Jedzone regularnie wzmocnią układ odpornościowy i pomogą przysposobić go do walki z wirusami i bakteriami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

 

Zupa na własną rękę

Zupa to idealne danie dla osób zabieganych, które dysponują niewielką ilością czasu na przygotowywanie posiłków – jest szybka i prosta w przyrządzeniu. Do tego zrobienie jej nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych i przy odrobinie dobrych chęci ugotować ją może każdy. Najwyższy czas więc zrezygnować z zupek w proszku oraz chińskich, całkowicie pozbawionych witamin i składników mineralnych i przygotować własną zupę. Podczas gotowania postępujmy tak, aby była ona jak najbardziej naturalna. Zacznijmy od wywaru sporządzonego według własnej receptury, bez dodatku kostek rosołowych, pełnych soli i sztucznych dodatków. Zupę warto ugotować w większym garnku, wtedy starczy na dłużej, a kilka porcji będzie można zamrozić.

 

Serek topiony zamiast śmietany

Jeśli chcemy, aby przygotowywana przez nas zupa była pyszna i gęsta, możemy zamiast śmietany użyć serka topionego. Dzięki temu nabierze ona wyjątkowego, niebanalnego smaku. – Śmietankowy serek topiony idealnie się sprawdzi w tej roli, ponieważ jest wyjątkowo kremowy. Dodatkowo sprawi, że zupa będzie bardziej pożywna i zyska subtelną konsystencję, która zachwyci niejednego smakosza. Z racji dużej wartości energetycznej może stanowić główne danie obiadowe  – mówi Ewa Polińska.

Zupa z serkiem MSM Mońki

Dla zmarzluchów polecamy przepis na: Rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli

Przepis dla 4 osób.

Składniki na danie – Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli:

– 150 g szynki konserwowej

– 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3×100 g)

– 300 ml słodkiej śmietanki 18%

– 1 łyżeczka masła

– 3 średnie pomidory

– ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku

– 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

– orzechy włoskie łuskane

Przygotowanie:

1. Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle.

2. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając.

3. Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe! Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aga1976  22 października 2012 18:37

    Nie ma to jak goraca zupa na zimne jesienne czy zimowe dni ,wszytskim polecam !

    Odpowiedz
  2. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:07

    Uwielbiam zupy. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany