Dlaczego jesienią warto jeść zupy? Przepis na: Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli
Okres jesienno-zimowy obfituje w opady i niskie temperatury. Zazwyczaj wracamy do domu przemarznięci i zmęczeni i nie marzymy o niczym innym, jak o szybkim ogrzaniu się. W tej sytuacji idealnie sprawdzą się zupy, które nie tylko rozgrzeją, ale także będę dla organizmu prawdziwym zastrzykiem energii.
Rozgrzej się od środka i nie daj się infekcji
Jesienią zwykle odczuwamy przemęczenie, często dopada nas zły nastrój i chandra. Niskie temperatury osłabiają układ odpornościowy narażając organizm na infekcje. Pamiętajmy, że jeśli w naszym dziennym menu nie ma chociaż jednego ciepłego posiłku, wówczas ryzyko przeziębienia wzrasta. – O tej porze roku powinniśmy unikać zimnych potraw, ponieważ przyczyniają się do jeszcze większego wychładzania organizmu. Chłodniki i zimnie sałatki są dobre w lecie, jesienią zaś lepiej wybierać rozgrzewające zupy. Już jeden talerz wystarczy, aby skutecznie podnieść temperaturę ciała i pobudzić krążenie. Ponadto zupy dają uczucie sytości, gdyż ze względu na swoją objętość wypełniają żołądek i znakomicie zaspokajają pierwszy głód, a także uzupełniają niedobór energii. Jedzone regularnie wzmocnią układ odpornościowy i pomogą przysposobić go do walki z wirusami i bakteriami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Zupa na własną rękę
Zupa to idealne danie dla osób zabieganych, które dysponują niewielką ilością czasu na przygotowywanie posiłków – jest szybka i prosta w przyrządzeniu. Do tego zrobienie jej nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych i przy odrobinie dobrych chęci ugotować ją może każdy. Najwyższy czas więc zrezygnować z zupek w proszku oraz chińskich, całkowicie pozbawionych witamin i składników mineralnych i przygotować własną zupę. Podczas gotowania postępujmy tak, aby była ona jak najbardziej naturalna. Zacznijmy od wywaru sporządzonego według własnej receptury, bez dodatku kostek rosołowych, pełnych soli i sztucznych dodatków. Zupę warto ugotować w większym garnku, wtedy starczy na dłużej, a kilka porcji będzie można zamrozić.
Serek topiony zamiast śmietany
Jeśli chcemy, aby przygotowywana przez nas zupa była pyszna i gęsta, możemy zamiast śmietany użyć serka topionego. Dzięki temu nabierze ona wyjątkowego, niebanalnego smaku. – Śmietankowy serek topiony idealnie się sprawdzi w tej roli, ponieważ jest wyjątkowo kremowy. Dodatkowo sprawi, że zupa będzie bardziej pożywna i zyska subtelną konsystencję, która zachwyci niejednego smakosza. Z racji dużej wartości energetycznej może stanowić główne danie obiadowe – mówi Ewa Polińska.
Dla zmarzluchów polecamy przepis na: Rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli
Przepis dla 4 osób.
Składniki na danie – Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli:
– 150 g szynki konserwowej
– 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3×100 g)
– 300 ml słodkiej śmietanki 18%
– 1 łyżeczka masła
– 3 średnie pomidory
– ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku
– 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
– orzechy włoskie łuskane
Przygotowanie:
1. Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle.
2. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając.
3. Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe! Smacznego!