Dlaczego Azjatki olśniewają swoją cerą? Recepta tkwi w diecie. Poznaj jej tajniki

Dieta odgrywa kluczową rolę w uzyskaniu zdrowej i pięknej skóry przez cały rok. To, co jemy, ma wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na kondycję naszej skóry. Aby cieszyć się piękną cerą, warto włączyć do swojej diety orientalne składniki i dania, które są popularne w kuchni Azji.

Spis treści:

Dlaczego Azjatki olśniewają swoją cerą? Recepta tkwi w diecie. Poznaj jej tajniki

Wiele Azjatek podziwia się za nieskazitelny wygląd skóry, nawet w późniejszym wieku. Ich dieta oparta na składnikach azjatyckich przyczynia się do uzyskania pozytywnych efektów dla zdrowia i urody. Dlatego też, dziś przedstawiamy kilka przykładów składników, które warto uwzględnić w swojej diecie.

Imbir

imbir

Imbir jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej i posiada wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia i urody. Imbir znany jest od ponad 2500 lat na całym świecie. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, imbir pomaga kontrolować procesy starzenia. Przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga w zwalczaniu cellulitu. Warto więc postawić na dania z imbirem przed wakacjami, kiedy szczególnie zależy nam na zgrabnej sylwetce. Imbir pomaga również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu dzięki swoim działaniom moczopędnym. Ma pozytywny wpływ na krążenie krwi i odżywia tkanki. Można go spożywać jako dodatek do potraw lub jako składnik sushi.

Więc ej na temat imbiru znajdziesz w naszych artykułach:

Algi nori, kombu i wakame

algi

Algi, czyli glony, są zalecane dla osób, które chcą mieć zdrową i piękną skórę. Są doskonałym rozwiązaniem dla cery dojrzałej, ponieważ posiadają właściwości opóźniające procesy starzenia się skóry. Dieta zawierająca algi jest szczególnie wskazana dla osób prowadzących aktywny tryb życia, żyjących w stresie, w dużych miastach, narażonych na zanieczyszczenia powietrza. Najpopularniejszymi algami są wakame i nori, które zawierają więcej wapnia niż mleko, a także są bogate w witaminy z grupy B. Chronią przed działaniem wolnych rodników, zmniejszają cellulit, wpływają pozytywnie na regenerację naskórka i nawilżają skórę. Algi można nie tylko spożywać, ale także stosować jako składnik maseczek.

Wystarczy przygotować mąkę pszenną, jogurt i sproszkowane algi. Po wymieszaniu tworzą gotową maseczkę.

Więcej informacji na temat alg znajdziesz w poniższych artykułach:

Grzyby shiitake, mun i biały fungus

Grzyby shiitake

 

Grzyby shiitake, mun oraz biały fungus to popularne azjatyckie grzyby, które od wieków stanowią nieodłączny element diety, a obecnie zyskują na popularności również w kosmetyce. Dlaczego? Ze względu na ich niezwykłe właściwości przeciwstarzeniowe. Są one bogate w przeciwutleniacze, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne składniki. Na przykład grzyby shiitake są bogate w witaminy i minerały, takie jak selen, żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń, sód, cynk i mangan, a także witaminy z grupy B.

Grzyby azjatyckie mają także wiele innych korzystnych właściwości. Przede wszystkim wzmacniają tkankę łączną, chronią kolagen, ujędrniają włókna i opóźniają procesy starzenia, co zapobiega powstawaniu zmarszczek. Z kolei grzyby biały fungus są bogate w błonnik, który reguluje trawienie i pracę jelit.

Sezam biały i czarny

Sezam biały i czarny

Sezam biały i czarny to kolejne składniki, które wpływają na odżywienie całego organizmu, a także korzystnie działają na skórę. Zawierają one przeciwutleniacze, wapń i substancje przeciwzapalne. Czarny sezam jest szczególnie polecany dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, jako doskonały „lek” dla zapracowanych kobiet. Można go także wykorzystać w rytuałach kosmetycznych, np. jako składnik maseczki z miodem lub jogurtem naturalnym.

Przeczytaj także o innych nasionach i ich pozytywnym oddziaływaniu na organizm:

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

Kolejnym elementem, który często występuje w azjatyckiej diecie, jest mleczko kokosowe. Kokos posiada silne właściwości antyoksydacyjne, które pomagają chronić komórki skóry przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia. Mleczko kokosowe zawiera również cenne średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wzmocniają tkankę łączną, przyczyniając się do utrzymania jędrnej i elastycznej skóry.

Przeczytaj także na temat wody kokosowej:

Ekspertka House of Asia – dietetyczka Aneta Korzeniecka wyjaśnia, dlaczego warto dodać do swojej codziennej diety produkty azjatyckie.

Azjatyckie potrawy posiadają szereg właściwości prozdrowotnych, lecz poszczególne składniki dań wpływają również pozytywnie na naszą urodę. Nie dziwi zatem fakt, że kuchnia azjatycka zyskuje na popularności. U podstawy azjatyckiej piramidy żywieniowej znajdują się pokarmy, które zaleca się jeść codziennie: warzywa liściaste, rośliny strączkowe, owoce, produkty pełnoziarniste, zioła i przyprawy. Dzięki tej kompozycji składników dostarczamy naszemu ciału odpowiednie składniki odżywcze, a także przeciwutleniacze. Te z kolei chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki – podsumowuje ekspertka.

Zastanawiacie się, od czego zacząć? Wypróbujcie zatem przepisy na sałatkę, która często gości na stołach Azjatów.

Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem – krok do pięknej cery

sałatka z wakame

fot. House of Asia

Składniki:

10 g Wodorostów wakame House of Asia

30 g Panierki panko House of Asia

1 łyżka Sezamu białego House of Asia

1 duża obrana marchewka

1 zielony ogórek

1/3 białej rzodkwi

1 pęczek rzodkiewek

4 jajka

3 łyżki mąki kokosowej

30 g płatków orkiszowych

1 czerwona cykoria

 

Dressing:

1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm korzenia imbiru

2 łyżki Octu ryżowego House of Asia

70 ml oleju

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru kokosowego

 

Sposób przygotowania:

  1. 2 jajka wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zahartuj je zimną wodą i obierz. Pozostałe 2 jajka wbij do miseczki i roztrzep.
  2. Płatki orkiszowe i panko wymieszaj w miseczce. Mąkę kokosową wsyp do kolejnej miseczki.
  3. Ugotowane jajka włóż kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtórz, pomijając mąkę kokosową.
  4. Wakame przygotuj według wskazań na opakowaniu i odsącz.
  5. Składniki dressingu wymieszaj ze sobą w miseczce.
  6. Wakame połącz z pokrojonymi warzywami. Wlej dressing, całość wymieszaj.
  7. W rondelku rozgrzej olej do temperatury 150°C i smaż panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
  8. Łyżką cedzakową wyjmij jajka i wyłóż je na papierowe ręczniki. Pokrój w ćwiartki.

Sałatkę wyłóż na półmisek, udekoruj listkami cykorii i ułóż ćwiartki jajek. Całość posyp prażonym sezamem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (28 głosów, średnia: 4,86 z 5)
loading... zapisuję głos...