Dla wegetarian: Zapiekana papryka z soczewicą

Zapiekana papryka

Czas przygotowania dania: Zapiekana papryka z soczewicą – 60 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki na danie: Zapiekana papryka z soczewicą

  • 4 czerwone papryki
  • 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • czosnek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • oliwa do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Następnie zeszklij je na patelni na oliwie. Dodaj ryż i soczewicę. Smaż chwilę do zredukowania wody.
  2. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do smażonych składników wraz z tymiankiem, ostrą papryką i połową startej mozzarelli.
  3. Ze strąków papryk odetnij wierzchy z ogonkiem i wydrąż pestki ze środka.
  4. Dolej do warzyw wody, tak aby przykryła ona wszystkie składniki i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr.
  5. Napełnij papryki farszem i przykryj resztą mozzarelli. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martus2833  10 lipca 2015 10:37

    Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. bbo  10 lipca 2015 12:04

    Nie jestem wegetarianką, ale na takie jedzonko się piszę!

    Odpowiedz
  3. martucha180  10 lipca 2015 13:34

    Może kiedyś zrobię.

    Odpowiedz
  4. Żanett  10 lipca 2015 14:20

    Z soczewicą to lubię tylko pierogi 🙂

    Odpowiedz
  5. Madziulka444  10 lipca 2015 20:55

    Ja też lubię pierogi z soczewicą. Ale myślę, że papryka z soczewicą jest idealnym połączeniem, a sam smak potrawy przypadnie wszystkim.

    Odpowiedz
  6. Patriszia  10 lipca 2015 21:08

    Fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  11 lipca 2015 09:30

    Wygląda przepysznie. Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  11 lipca 2015 10:38

    Wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  9. macierzanka  11 lipca 2015 22:23

    Wygląda apetycznie ,z chęcią ją zrobię.

    Odpowiedz
  10. lilka  12 lipca 2015 14:05

    Duzo jest wlasnie takich przepisow z faszerowana papryka,zawsze mam ochote na taka papryke ale jakos nigdy nie robilam, faktycznie na fotce wyglada smakowicie…:)

    Odpowiedz
  11. Justyna  16 lipca 2015 13:05

    Muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  12. Anita  27 lipca 2015 18:14

    oj nie, nie zjadłabym..

    Odpowiedz
  13. Trochę Szalona  31 lipca 2015 12:22

    Koniecznie muszę wypróbować przepis 🙂

    Odpowiedz
  14. mama_kazala  17 listopada 2015 13:25

    robie podobne i naprawdę polecam.
    efektownie i szybko ! 🙂

    Odpowiedz
  15. Bella11  15 lutego 2016 16:11

    Pyszne danie! paprykę faszerowaną polecam przez cały rok! Pachnie latem.

    Odpowiedz
  16. Joanna007  29 maja 2016 20:45

    Nieszczególnie ten przepis mnie do dania zachęca;/ Jak dla mnie jest to papryka faszerowana breją. I jeszcze do tego te esencje Knorr są takie niesmaczne;/ W 1. punkcie coś im się pomyliło z tą wodą.

    Odpowiedz
  17. Anna Turek  20 grudnia 2016 18:47

    Ten przepis jest odbiciem mojej duszy . Zapiekana, faszerowana papryka , to bardzo zdrowy posiłek. Jest gto też świetny pomysł na nude w kuchni, gdyż jest tak wiele możliwości na farsz, który wkładamy do wydrążonej papryki i zapiekamy w piekarniku. Papryka to warzywo, sama w sobie jest zdrowa, ma bardzo wiele witamin.

    Odpowiedz
  18. AnnStyl  28 grudnia 2016 16:59

    Ojej jak to danie pięknie wygląda. Trudno by mi było sobie odmówić, gdyby ktoś postawił na talerzu przede mną. Składniki i wykonanie super. Ta papryka dosłownie uśmiecha się do nas z tej drewnianej deski i prosi o konsumpcję.

    Odpowiedz
  19. daisy  15 marca 2017 11:12

    uwielbiam faszerowaną paprykę ale w moim domu tylko ja. Więc muszę tylko pomarzyć o tym przepysznie wyglądającym daniu 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany