Dla wegetarian: Zapiekana papryka z soczewicą
Czas przygotowania dania: Zapiekana papryka z soczewicą – 60 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki na danie: Zapiekana papryka z soczewicą
- 4 czerwone papryki
- 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- czosnek
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 pomidory
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Następnie zeszklij je na patelni na oliwie. Dodaj ryż i soczewicę. Smaż chwilę do zredukowania wody.
- Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do smażonych składników wraz z tymiankiem, ostrą papryką i połową startej mozzarelli.
- Ze strąków papryk odetnij wierzchy z ogonkiem i wydrąż pestki ze środka.
- Dolej do warzyw wody, tak aby przykryła ona wszystkie składniki i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr.
- Napełnij papryki farszem i przykryj resztą mozzarelli. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut.
Komentarze
Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Nie jestem wegetarianką, ale na takie jedzonko się piszę!
Może kiedyś zrobię.
Z soczewicą to lubię tylko pierogi 🙂
Ja też lubię pierogi z soczewicą. Ale myślę, że papryka z soczewicą jest idealnym połączeniem, a sam smak potrawy przypadnie wszystkim.
Fajny przepis 🙂
Wygląda przepysznie. Bardzo fajny przepis.
Wygląda pysznie.
Wygląda apetycznie ,z chęcią ją zrobię.
Duzo jest wlasnie takich przepisow z faszerowana papryka,zawsze mam ochote na taka papryke ale jakos nigdy nie robilam, faktycznie na fotce wyglada smakowicie…:)
Muszę wypróbować 🙂
oj nie, nie zjadłabym..
Koniecznie muszę wypróbować przepis 🙂
robie podobne i naprawdę polecam.
efektownie i szybko ! 🙂
Pyszne danie! paprykę faszerowaną polecam przez cały rok! Pachnie latem.
Nieszczególnie ten przepis mnie do dania zachęca;/ Jak dla mnie jest to papryka faszerowana breją. I jeszcze do tego te esencje Knorr są takie niesmaczne;/ W 1. punkcie coś im się pomyliło z tą wodą.
Ten przepis jest odbiciem mojej duszy . Zapiekana, faszerowana papryka , to bardzo zdrowy posiłek. Jest gto też świetny pomysł na nude w kuchni, gdyż jest tak wiele możliwości na farsz, który wkładamy do wydrążonej papryki i zapiekamy w piekarniku. Papryka to warzywo, sama w sobie jest zdrowa, ma bardzo wiele witamin.
Ojej jak to danie pięknie wygląda. Trudno by mi było sobie odmówić, gdyby ktoś postawił na talerzu przede mną. Składniki i wykonanie super. Ta papryka dosłownie uśmiecha się do nas z tej drewnianej deski i prosi o konsumpcję.
uwielbiam faszerowaną paprykę ale w moim domu tylko ja. Więc muszę tylko pomarzyć o tym przepysznie wyglądającym daniu 🙁