Dla wegetarian: Zapiekana papryka z soczewicą
Czas przygotowania dania: Zapiekana papryka z soczewicą – 60 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki na danie: Zapiekana papryka z soczewicą
- 4 czerwone papryki
- 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- czosnek
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 pomidory
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Następnie zeszklij je na patelni na oliwie. Dodaj ryż i soczewicę. Smaż chwilę do zredukowania wody.
- Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do smażonych składników wraz z tymiankiem, ostrą papryką i połową startej mozzarelli.
- Ze strąków papryk odetnij wierzchy z ogonkiem i wydrąż pestki ze środka.
- Dolej do warzyw wody, tak aby przykryła ona wszystkie składniki i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr.
- Napełnij papryki farszem i przykryj resztą mozzarelli. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut.