Dla wegetarian: Tarta z cukinią i otrębami owsianymi

tarta-z-cukinia-i-otrebami-dla-wegeterian

Składniki na danie – Tarta z cukinią i otrębami owsianymi

  • 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
    Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
    Farsz:
  • 250 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy
    Masa jajeczna:
  • 3 jajka
  • 20 ml słodkiej śmietany kremówki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty
o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut.

Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser (zostawić trochę sera do dekoracji). Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  17 października 2014 12:13

    Z cukinii zwykle robiłam placki, ale mam ochotę na tę tartę.

    Odpowiedz
  2. bbo  18 października 2014 19:54

    Składniki – samo zdrowie!

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  20 października 2014 18:30

    bardzo lubię cukinię, więc zapisuję sobie ten przepis do wypróbowania.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  18 marca 2015 10:31

    Wygląda naprawdę zachęcająco. I na dodatek samo zdrowie.

    Odpowiedz
  5. scrabble  10 sierpnia 2015 14:05

    Gdyby dodać jakieś kolorowe warzywo byłoby jeszcze lepiej.

    Odpowiedz
  6. xtina120  4 grudnia 2015 11:08

    Nie jestem przekonana 😉

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:52

    Może być dobre. Cukinią zajadam się przez cały rok w różnej postaci. Ale ten pomysł z tartą jest faktycznie niezły i kusi, aby go wypróbować. Zwłaszcza, że lubię wszelkie tarty to zapewne i ta by mi smakowała wybornie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany