Dla wegetarian: Tarta z cukinią i otrębami owsianymi
Składniki na danie – Tarta z cukinią i otrębami owsianymi
- 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
Ciasto: - 175 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz: - 250 g cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 120 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy
Masa jajeczna: - 3 jajka
- 20 ml słodkiej śmietany kremówki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty
o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser (zostawić trochę sera do dekoracji). Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.
Z cukinii zwykle robiłam placki, ale mam ochotę na tę tartę.
Składniki – samo zdrowie!
bardzo lubię cukinię, więc zapisuję sobie ten przepis do wypróbowania.
Wygląda naprawdę zachęcająco. I na dodatek samo zdrowie.
Gdyby dodać jakieś kolorowe warzywo byłoby jeszcze lepiej.
Nie jestem przekonana 😉
Może być dobre. Cukinią zajadam się przez cały rok w różnej postaci. Ale ten pomysł z tartą jest faktycznie niezły i kusi, aby go wypróbować. Zwłaszcza, że lubię wszelkie tarty to zapewne i ta by mi smakowała wybornie.