Dla wegetarian: Placuszki gryczano-śliwkowe z salsą egzotyczną

Placuszki-gryczano-śliwkowe-z-salsą-egzotyczną_2

Czas przygotowania: 30 min
Składniki na: 6 porcji

Składniki na danie: Placuszki gryczano-śliwkowe z salsą egzotyczną

SALSA
– ½ mango
– ½ papryczki chili
– melisa cytrynowa
– ½ łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego
– 1 łyżka oleju lnianego
– szczypta soli
PLACKI
– ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
– ¾ szklanki wody
– szczypta soli
– 5 śliwek kalifornijskich
– olej rzepakowy

Sposób wykonania:

Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień miksujemy kaszę blenderem, doprawiamy szczyptą soli.
Śliwki do placuszków zalewamy niewielką ilością gorącej wody i krótko podgrzewamy aż śliwki zmiękną. Miksujemy na pastę i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy.

Mango obieramy i kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowane chili, melisę, pieprz i olej lniany. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju smażymy małe placuszki. Podajemy je ciepłe ze schłodzoną salsą.

 

Danie autorstwa Mariety Mareckiej – W Kuchni bez Dubli. Prowadzi autorski program kulinarny “ABC GOTOWANIA” na kanale Kuchnia+

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (266 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. joanna252  11 stycznia 2016 13:51

    Ciekawy sposób na placki, jeszcze nie słyszałam o takim przepisie 🙂

    Odpowiedz
  2. marcia7  11 stycznia 2016 14:24

    i dla nie wegetarian też dobre

    Odpowiedz
  3. Jaworka  11 stycznia 2016 18:01

    Ciekawe jak moim niejadkom by smakowały bo jak na razie to jednemu smażę placki z jabłkami a drugiemu ziemniaczane aby tylko coś zjadły Placuszki bardzo ciekawe i mogą być dobre

    Odpowiedz
  4. IwonaLFC  11 stycznia 2016 19:47

    Intrygujący przepis.

    Odpowiedz
  5. xtina120  11 stycznia 2016 22:56

    ale ciekawa potrawa 😉

    Odpowiedz
  6. Żanett  11 stycznia 2016 23:30

    Smacznie wyglądają, ale bez śliwek chyba raczej wolę 🙂

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  12 stycznia 2016 10:57

    Wyglądają smacznie.

    Odpowiedz
  8. Hidari11  12 stycznia 2016 14:49

    to musi być naprawdę dobre, warte przetestowania

    Odpowiedz
  9. bbo  12 stycznia 2016 21:02

    Mam większa ochotę na salsę niż na te placuszki.

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  13 stycznia 2016 13:37

    Zaciekawił mnie pomysł

    Odpowiedz
  11. Aneta  13 stycznia 2016 15:22

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  12. mama_kazala  15 stycznia 2016 10:27

    kocham Wasze przepisy dla wegetarian!

    Odpowiedz
  13. Patriszia  17 stycznia 2016 17:23

    Nie przekonuje mnie ta śliwka, bez niej byłoby lepiej 🙂

    Odpowiedz
  14. Ewelina  3 lutego 2016 14:20

    Ciekawy przepis, chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany