Dla wegetarian: Placuszki gryczano-śliwkowe z salsą egzotyczną
Czas przygotowania: 30 min
Składniki na: 6 porcji
Składniki na danie: Placuszki gryczano-śliwkowe z salsą egzotyczną
SALSA
– ½ mango
– ½ papryczki chili
– melisa cytrynowa
– ½ łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego
– 1 łyżka oleju lnianego
– szczypta soli
PLACKI
– ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
– ¾ szklanki wody
– szczypta soli
– 5 śliwek kalifornijskich
– olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień miksujemy kaszę blenderem, doprawiamy szczyptą soli.
Śliwki do placuszków zalewamy niewielką ilością gorącej wody i krótko podgrzewamy aż śliwki zmiękną. Miksujemy na pastę i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy.
Mango obieramy i kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowane chili, melisę, pieprz i olej lniany. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju smażymy małe placuszki. Podajemy je ciepłe ze schłodzoną salsą.
Danie autorstwa Mariety Mareckiej – W Kuchni bez Dubli. Prowadzi autorski program kulinarny “ABC GOTOWANIA” na kanale Kuchnia+