Dla wegeterian: Pasztet z selera

Pasztet-z-selera

Dla wegeterian: Pasztet z selera

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 6

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 1 kg selera,

– 2 kostki bulionowe Knorr,

– 4 jajka,

– 2 średnie cebule,

– 3 ząbki czosnku,

– kostka margaryny,

– 1 i pół szklanki bułki tartej,

– 0,5 szklanki kaszy mannej,

– łyżka ostrej papryki,

– szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Selery obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę, obraną cebulę drobno posiekaj.
  2. Szklankę zagotowanej wody połącz z margaryną, bulionem Knorr, selerem, czosnkiem i cebulą. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
  3. Do zimnych warzyw dodaj kaszę, bułkę tartą oraz jajka. Przypraw ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
  4. Całość przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet piecz około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (158 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  24 listopada 2014 12:11

    Może i dobre.

    Odpowiedz
  2. bbo  24 listopada 2014 20:40

    Tego jeszcze nie jadłam, ale za to świetnie mi wychodzi pasztet z cukinii.

    Odpowiedz
  3. girlblack  15 kwietnia 2015 22:12

    ale cudownie wygląda:)

    Odpowiedz
  4. scrabble  10 sierpnia 2015 14:07

    Dlaczego nazwano to pasztetem? 😀 Pasztet jest z mięska 😉

    Odpowiedz
    • marrika  17 lipca 2016 16:09

      Kto tak powiedział? 😛

      Odpowiedz
  5. xtina120  13 grudnia 2015 22:16

    Dobrze , że nie należę do wegetarian;)

    Odpowiedz
    • marrika  17 lipca 2016 16:09

      A ja dobrze, że należę

      Odpowiedz
  6. plum12  19 lutego 2016 12:56

    Już myślałam, że coś dla mnie a tu kostka margaryny….. o to niezbyt zdrowe jak na pasztet warzywny!!!

    Odpowiedz
  7. Tereniasz  29 lipca 2016 15:33

    Wolę tradycyjny

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany