Dla wegeterian: Pasztet z selera
Dla wegeterian: Pasztet z selera
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 1 kg selera,
– 2 kostki bulionowe Knorr,
– 4 jajka,
– 2 średnie cebule,
– 3 ząbki czosnku,
– kostka margaryny,
– 1 i pół szklanki bułki tartej,
– 0,5 szklanki kaszy mannej,
– łyżka ostrej papryki,
– szklanka wody.
Przygotowanie:
- Selery obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę, obraną cebulę drobno posiekaj.
- Szklankę zagotowanej wody połącz z margaryną, bulionem Knorr, selerem, czosnkiem i cebulą. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Do zimnych warzyw dodaj kaszę, bułkę tartą oraz jajka. Przypraw ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Całość przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet piecz około 80 minut w temperaturze 180 stopni.