Makaron ze szpinakiem – najlepsze przepisy dla wegetarian i nie tylko!
Makaron ze szpinakiem to jedno z najprostszych do przygotowania dań. Do tego jest pyszne i sprawdzi się zarówno w domu, jak i jako posiłek np. do pracy. Makaron ze szpinakiem to też świetne rozwiązanie dla tych osób, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni lub nie mają zdolności kulinarnych. Przepisy, jakie dla Was przygotowałyśmy, każdy z Was będzie w stanie zrobić bez większych problemów. To bardzo proste do przyrządzenia propozycje.
Makaron ze szpinakiem można przyrządzić na różne sposoby. Mamy dla Was przepisy, które zawsze się sprawdzają i które smakują wyśmienicie. Makaron ze szpinakiem idealnie komponuje się z serami – serem feta, serem pleśniowym, a nawet zwykłym, żółtym serem. Świetnie smakują też z pomidorkami, a obowiązkowym dodatkiem jest czosnek. Danie to bywa uznawane również za “comfort food” – przywołuje przyjemne, sentymentalne skojarzenia, rozgrzewa w zimne dni oraz poprawia humor. Połączenie makaronu ze szpinakiem i innymi dodatkami to jedno z najciekawszych smaków.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
Planując na obiad makaron ze szpinakiem, możesz zastanawiać się, jaki wybrać makaron. Mamy dobrą wiadomość! Przygotowując makaron ze szpinakiem, warto wiedzieć, że będzie dobrze smakował z makaronami w różnych wariantach: spaghetti ze szpinakiem, cannelloni ze szpinakiem, czy nawet lasagne ze szpinakiem. My najbardziej lubimy w wersji z penne i to właśnie ten makaron polecamy Wam w poniższych przepisach. Do przyrządzenia tego dania możesz użyć zarówno świeżego szpinaku, jak i mrożonego. Pamiętaj, że w zależności od tego, po jaki wariant sięgniesz, przygotowanie szpinaku może wyglądać nieco inaczej. Obie wersje są przepyszne, jednak ta ze świeżym szpinakiem będzie bardziej esencjonalna. Idealnie komponuje się z białym winem, które podbije jego smak.
Ile kalorii ma makaron ze szpinakiem?
Na pytanie: “Ile kalorii ma makaron ze szpinakiem?”, trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć. W każdym z podanych przepisów są inne dodatki, nieco inne proporcje. Sam szpinak nie ma dużo kalorii. W 100 gramach szpinaku znajduje się tylko 23 kalorii. Oprócz tego, że jest niskokaloryczny, ma także dużo wartości odżywczych. W szpinaku znajdziesz dużo witamin, m.in. A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy, cynk, magnez i potas. Szpinak pozytywnie oddziałuje również na układ trawienny i przeciwdziała rozwojowi takich chorób jak Alzheimer, czy Parkinson. Na szpinak powinni uważać wszyscy, którzy zmagają się z kamicą nerkową, reumatyzmem, artretyzmem i nadkwaśnością.
Makaron ze szpinakiem – przepis
Makaron ze szpinakiem, jak już wspominałyśmy, to jedno z najprostszych do przygotowania dań. Pomimo swojej prostoty, to połączenie smaku dość wykwintne i bardzo interesujące. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, ale i na romantyczną kolację. Odpowiedni nastrój, coś dobrego do picia, idealne towarzystwo i mamy gotowy przepis na udaną randkę. Makaron ze szpinakiem można przygotować na kilka różnych sposobów. Mamy dla Was te najciekawsze, ale i najlepsze. Takie, które zawsze nam się sprawdzają!
Fot. Visual Stories || Micheile on Unsplash
Makaron ze szpinakiem i fetą
Ser feta idealnie komponuje się ze smakiem szpinaku. Makaron ze szpinakiem i serem fetą to niezwykle szybka i prosta propozycja. Przygotowanie go nie zajmie Wam dłużej niż 20 minut. Do przygotowania tego dania nie potrzebujesz również dużo składników.
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 200 g sera feta
- 300 g świeżego szpinaku baby
- masło do podsmażenia (może być klarowane)
- pieprz do smaku
- opcjonalnie: garść czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja zamieszczoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go na durszlaku.
- Roztop masło na patelni i dodaj świeży szpinak bez twardych łodyg. Jeśli zdecydujesz się na mrożony szpinak, rozmroź go wcześniej oraz odciśnij z nadmiaru wody. Szpinak na patelni zamieszaj kilka razy. Po kilku minutach dodać pieprz do smaku.
- Pokrój ser feta w kostkę i dodaj na patelnię do szpinaku. Całość zamieszaj.
- Podgrzewaj szpinak i ser na patelni przez ok. 3 minuty.
- Podaj obiad rozkładając najpierw makaron, a następnie szpinak z patelni. Dodaj czarne oliwki.
I gotowe!
Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem
Kolejną naszą propozycją jest makaron ze szpinakiem z zielonym groszkiem. Podobnie jak poprzednia propozycja, to również jest opcja idealna dla wegetarian.
Fot. amirali mirhashemian on Unsplash
Składniki:
- 250 g makaronu typu wstążki
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g zielonego groszku
- 3 łyżki obranych pestek dyni
- ok. 0,5 szklanki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
- Przygotuj szpinak – umyj go i oderwij twarde łodygi. Osusz.
- Rozgrzej na patelni oliwę i lekko zeszklij na niej czosnek.
- Dodaj osuszony szpinak i kuleczki groszku. Wymieszaj aż zmiękną.
- Przełóż składniki do blendera.
- Na tej samej patelni zrumień pestki z dyni i dodaj do blendera.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj 2 łyżki oliwy.
- Zblenduj wszystkie składniki, a następnie wymieszaj w garnku z makaronem.
- Przygotowany makaron ze szpinakiem wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem, garstką zielonego groszku i natką pietruszki.
Makaron ze szpinakiem i śmietaną
Ta wersja, czyli makaron ze szpinakiem i śmietaną to opcja dla osób, które zdecydowanie nie liczą kalorii. Główną rolę odgrywa szpinak i śmietana 30%, które jak wiemy nie jest niskokalorycznym składnikiem. Wysoką kaloryczność dania nagradza pyszny, aksamitny smak. Warto dla niego zapomnieć o diecie!
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa i masło do smażenia (1:1, np. po 1 łyżce)
- 200 g szpinaku
- połowa szklanki śmietanki 30%
- ok. 0,5 szklanki startego parmezanu
- Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Opłucz szpinak i wysusz go.
- Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość ok. 3-4 minuty. Posól do smaku.
- Na patelnię dodaj szpinak i mieszaj całość przez ok. 1 minutę, aż szpinak zrobi się miękki.
- Dolej śmietankę, dopraw pieprzem i solą. Zagotuj całość.
- Dodaj makaron i wymieszaj. Na wierzch posyp ok. ⅓ przygotowanego parmezanu i wymieszaj. Resztę parmezanu dodaj do porcji na talerzu.
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym
Tym razem do przepisu użyjemy sera cheddar. To idealne danie na chłodniejsze dni, które nas rozgrzeje i poprawi humor. Cheddar to również wybór wysokokaloryczny, więc jest to wersja jeszcze bardziej kaloryczna, niż poprzedni wariant. Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym to opcja dla wegetarian.
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 50 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera cheddar
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj śmietankę i wymieszaj. Gotuj jakiś czas na wolnym ogniu. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszaj i doprowadź do gotowania.
- Ściągnij patelnię z ognia i dodaj tarty ser partiami cały czas mieszając. Jeżeli ser się nie rozpuszcza, można patelnię ponownie położyć na mały ogień i całość lekko podgrzać.
- Przełóż partiami makaron do sosu nie odcedzając go i wymieszaj z sosem.
Podany makaron na talerzu można posypać posiekaną natką pietruszki.
Fot. Jean-claude Attipoe on Unsplash
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
To również propozycja wegetariańska. Pomidory idealnie komponują się ze smakiem szpinaku, a aromat czosnku jeszcze bardziej go podbije. Makaron ze szpinakiem i pomidorami można przygotować w różnych wersjach: z pomidorkami koktajlowymi, ze świeżymi, aromatycznymi pomidorami w sezonie letnim albo z suszonymi pomidorami. My mamy dla Was inna propozycję – makaron ze szpinakiem i pomidorami w puszce.
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 200 g szpinaku (my do tego dania korzystamy ze szpinaku mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
Do smaku:
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier lub miód
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oliwie.
- Dodaj szpinak i smaż na patelni z cebulą aż wyparuje nadmiar wody.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całą puszkę pomidorów.
- Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Dopraw sos przyprawami.
- Możesz wymieszać makaron z sosem jeszcze na patelni/w garnku lub nakładać osobno na talerz.
Makaron ze szpinakiem i jajkiem
Makaron ze szpinakiem i jajkiem można przygotować w dwojaki sposób – na patelni lub w wersji z jajkiem na twardo. Wersja smażona kojarzy nam się nieco z wersją budżetową obiadu studenckiego. Postawmy na nieco bardziej wyszukaną formę. Mamy dla Was przepis na makaron ze szpinakiem i jajkiem na twardo. Smakuje wyśmienicie!
Fot. Natalia Y on Unsplash
Składniki:
- 300 g makaronu (np. spaghetti)
- 300 g szpinaku
- 50 g śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnki
- 2-3 jajka
- oliwa z oliwek do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szpinak.
- Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
- Dolewamy śmietankę. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie gotujemy jajka na pół-twardo.
- Wykładamy na talerz makaron, dodajemy szpinak, a na górę każdej porcji kładziemy 2-3 połówki jajka.
- Danie można udekorować pomidorkami koktajlowymi i orzechami nerkowca, które idealnie komponują się ze smakiem.
Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to jedna z najbardziej kultowych wariantów tego dania. Ucieszy wszystkich, którzy nie rezygnują z mięsa. Kurczak sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej sycące.
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 20 g startego sera (polecamy parmezan)
- 150 g makaronu (spaghetti lub penne)
- 200 g szpinaku
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Umyj, osusz i pokrój w cienkie paski pierś z kurczaka. Posól i popieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć mięso. Smaż przez kilka minut, następnie przełóż do innego naczynia (np. do miski).
- Na tę samą patelnię dodaj posiekany czosnek i szpinak. Smaż aż szpinak rozmięknie stale mieszając.
- Dodaj do szpinaku śmietanę i kurczaka. Gotuj kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Na talerz nałóż makaron i dodaj sos lub wymieszaj wcześniej na patelni i podawaj całość posypując porcje na talerzu parmezanem.
Wszystkie przepisy mają składniki na 2-3 porcję, w zależności od wielkości porcji.