Dla wegetarian: Makaron ze szczawiowym pesto

szczawiowe-pestoMakaron ze szczawiowym pesto:

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron penne – 250 g
  • Szczaw – 1 pęczek
  • Orzeszki piniowe – ¼ kubka
  • Natka pietruszki – ½ pęczka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – 50 ml
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  5 maja 2015 12:13

    Wygląda apetycznie. Tylko czy teraz jest sezon na szczaw? Nie wiem.

    Odpowiedz
  2. bbo  5 maja 2015 14:05

    Nie do końca jestem pewna tego szczawiu… A sezon dopiero będzie – majowy szczaw ponoć najlepszy, ale to najwcześniej za tydzień, dwa.

    Odpowiedz
  3. macierzanka  5 maja 2015 16:15

    Lubię dania wegetariańskie ,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  5 maja 2015 19:39

    Świetny przepis.

    Odpowiedz
  5. Anita  6 maja 2015 14:21

    oj nie dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  6. Elżbieta Wawer  6 maja 2015 16:32

    U mnie już szczaw rośnie na ogrodzie i uwielbiam zupę szczawiowa i jutro sobie taka ugotuję ale czy w tym przepisie by mi smakował to nie wiem

    Odpowiedz
  7. ewka  20 maja 2015 18:52

    szczaw to rarytas ciężko go dostać jeśli ktoś nie ma działki

    Odpowiedz
  8. Aneta  3 czerwca 2015 10:03

    Przepis leci do mojego przepiśnika! 🙂

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  28 grudnia 2016 19:01

    Kto wie to może nawet być smaczne. Szczaw daje taki charakterystyczny kwaskowy posmaczek. Orzeszki pinii sa z kolei takie delikatne. To połączenie wbrew pozorom może dać ciekawy efekt smakowy. Do tego bardzo proste w wykonaniu danie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany