Dla wegetarian: Leczo z bobem

Leczo-z-bobem

Leczo z bobem:

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 3 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • 1 łyżka Sosu piri-piri Tarsmak
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na półplasterki, tak samo ziemniaki, cukinię, bakłażan i cebulę. Czosnek sprasować i dodać do warzyw. Dodać 1 łyżkę sosu piri-piri Tarsmak. W dużym garnku rozgrzać oliwę, włożyć wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać bób, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodać pomidory, pietruszkę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Tak zrobione leczo przeleć do głębokich talerzy, udekorować natką pietruszki.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (128 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  9 października 2014 14:18

    Z przyjemnością przyrządzę i… zjem!

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  9 października 2014 14:20

    Dzisiaj robiłam bardzo podobne leczo, ale nie przyszło mi do głowy ,żeby dodać do niego bób.

    Odpowiedz
  3. magella87  27 marca 2015 20:16

    uwielbiam bob, ale do lecza nigdy nie dodawalam

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  23 czerwca 2015 20:31

    Przepis pomysłowy!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany