Dla wegetarian: Łatwe cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem

fot. mat. nadesłane MSM Mońki
Składniki na cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem:
- 2 średnie cukinie
- duża garść botwiny (razem z gałązkami)
- 50 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Warzywa i ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Zobacz inny wegetariański przepis:

Dla wegetarian: Lasagne z warzywami
Lasagne z warzywami CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min STOPIEŃ TRUDNOŚCI: Łatwe Składniki dla 2 osób: 5 płatów Lasagne Barilla 100 g cukinii 150 g szparagów 50 g pomidorków koktajlowych 200 g brokułów 1 łyżka oliwy extra virgin 1
Komentarze
Placki z cukinii robiłam, ale jeszcze nigdy z botwinką.
Uwielbiam placki pod każdą postacią 🙂 Ta propozycja jest genialna.
Do tej pory robiłam podstawową wersję placków z cukinii.
Uwielbiam cukinię i chętnie wypróbuję powyższy przepis.
Bardzo lubię placuszki z cukinii i robię je często w sezonie. Takiego przepisu nie znam ,więc z chęcią wypróbuję.
Uwielbiam placuszki z cukini dodaje ser żółty ale z botwina nie robiłam jeszcze więc w tym roku wypróbuję
Wegetarianką nie jestem i nie będę, ale chętnie wypróbuję przepis 🙂
Bardzo lubię cukinię. Świetnie smakuje też z grilla.
Wygląda bardzo smacznie! Aczkolwiek nie wiem, czy lubię botwinę, nie miałam jeszcze okazji spróbować 😀
Dotychczas przyrządzałam takie ale tylko z cebulką i szczypiorkiem, a tu proszę kolejna wariacja z pewnością warta wypróbowania:)
wygląda ciekawie, tylko ta botwinka- z nią to dziwne połączenie wydaje mi się. robił już ktoś?
To są moje smaki
To musi być przepyszne! Trzeba kiedyś wypróbować przepis 🙂
oj to cos dla mnie tez lubie kombinacje z packami…
kiedys zrobilam marcherwkowe placki ale nie byly dobre;)
Bardzo lubię placuszki cukiniowe, jednak zdecydowanie bardziej wolę je bez dodatków. Smakują wyśmienicie i na słono i na słodko.
nie wiem czy dałabym się przekonać do zjedzenia 😀
Świetny przepis, wyglądają super i na pewno tak samo smakują 🙂
Pycha 🙂