Dla wegetarian: Brokuły po indyjsku
Brokuły po indyjsku
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 1 brokuł,
– 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr,
– 250 ml jogurtu greckiego,
– 1 cytryna,
– 1 łyżka oliwy,
– pół łyżeczki mielonego pieprzu,
– 2 łyżeczki kminku,
– pół łyżeczki soli morskiej,
– 2 łyżeczki kopru włoskiego,
– 5 strączków kardamonu.
Przygotowanie:
- Brokuł podziel na różyczki. Następnie wrzuć je do wrzącej wody z kostką Knorr. Po około 4 minutach wyciągnij, wymieszaj z oliwą i podsmaż na patelni przez około 2 minuty.
- Na suchej patelni upraż ziarna przypraw.
- Tak przygotowane przyprawy zmiel z solą, pieprzem, startą skórką cytrynową.
- Dodaj do jogurtu, połącz z sokiem z cytryny i precyzyjnie wymieszaj.
- Na talerzu ułóż różyczki, polej jogurtem, posyp pozostałymi zmielonymi przyprawami.
- Brokuły po indyjsku gotowe!