Dla wegetarian: Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem

blanszowane-warzywa-z-sosem-z-tahini

Składniki:

1 brokuł
2 marchewki
1 rzodkiew biała
kalarepa
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżka tahini naturalnego Primavika (sos)
1 łyżka musztardy (sos)
2-4 łyżki gorącej wody

Jak przygotować:

Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem.

Opcje: Tahini Primavika można zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru Primavika, a musztardę chrzanem – wyjdzie równie rewelacyjnie. Smacznego!

* Przepis Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem przygotowany został przez Piotra Kucharskiego  – kucharza znanego z programu Dzień Dobry TVN.  Dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował on całą serię autorskich przepisów kulinarnych, które dostępne są na stronie primavika.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (217 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...