Dla wegetarian: Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem
Składniki:
1 brokuł
2 marchewki
1 rzodkiew biała
kalarepa
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżka tahini naturalnego Primavika (sos)
1 łyżka musztardy (sos)
2-4 łyżki gorącej wody
Jak przygotować:
Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem.
Opcje: Tahini Primavika można zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru Primavika, a musztardę chrzanem – wyjdzie równie rewelacyjnie. Smacznego!
* Przepis Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem przygotowany został przez Piotra Kucharskiego – kucharza znanego z programu Dzień Dobry TVN. Dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował on całą serię autorskich przepisów kulinarnych, które dostępne są na stronie primavika.pl