Dla wegetarian: Złocisty gulasz z warzyw

Złocisty gulasz z warzyw

Składniki na danie: Złocisty gulasz z warzyw 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 marchewki (około 1,5 szklanki) obrane i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 pasternaki, obrane i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 ziemniaki, pokrojone na niewielkie kawałki
  • 1 por, pokrojony w plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 dynia piżmowa, obrana, pozbawiona nasion i pokrojona na niewielkie kawałki
  • 1 puszka (400 ml) bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki TABASCO® Sauce
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka różyczek brokułu lub fasolki szparagowej, pokrojonych na kawałki o wielkości 3,8 cm
  • 1 łyżka mąki
  • posiekana natka pietruszki do przybrania

 

Sposób przygotowania:

W 3,5-litrowym rondlu podsmaż marchew na 1 łyżce oliwy na średnim gazie, często mieszając,
aż do lekkiego zbrązowienia. Przełóż do miski za pomocą łyżki cedzakowej. Do rondla wlej łyżkę oliwy, podsmaż pasternak do lekkiego zrumienienia, często mieszając. Przełóż do miski za pomocą łyżki cedzakowej. Do rondla wlej łyżkę oliwy, podsmaż ziemniaki, często mieszając.

 

Dodaj pora i czosnek. Podsmaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj dynię piżmową, bulion warzywny,
½ szklanki wody, sos TABASCO® i sól. Podgrzej na dużym gazie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj brokuły. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

 

W szklance wymieszaj na gładką masę mąkę i pozostałą 1/4 szklanki wody. Dodaj do gulaszu. Doprowadź do wrzenia na dużym gazie, mieszając całość aż do zgęstnienia.

 

Możesz podawać gulasz w wydrążonych małych dyniach. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (167 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  25 września 2015 11:23

    Gulasze preferuję jednak z mięskiem 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  25 września 2015 14:09

    Dla mnie za ostry.

    Odpowiedz
  3. bbo  25 września 2015 14:44

    Ale jak efektownie w tej dyni.

    Odpowiedz
  4. Patriszia  25 września 2015 15:35

    Ładnie podane 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  25 września 2015 16:06

    Fajnie wygląda ten gulasz w dyni! 🙂

    Odpowiedz
  6. Uśmiechnij się :)  25 września 2015 16:09

    Jak dla mnie, takie gulasze nie powinny mieć przepisów 😉 U mnie do warzywnego gulaszu wrzucam wszystko, co mam w lodówce albo na stole 🙂 Taki obiad z resztek, ale wychodzi mega smacznie i zdrowo 😉

    Odpowiedz
  7. martus2833  25 września 2015 16:16

    Jeśli gulasz to tylko z mięsem.

    Odpowiedz
  8. macierzanka  25 września 2015 17:10

    Tak podany gulasz wygląda zachwycająco.

    Odpowiedz
  9. eowina  25 września 2015 19:47

    jak cos co nie ma mięsa w skladzie może nazywac sie gulaszem? 😀 z definicji gulasz jest z miesa ;p

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  26 września 2015 06:35

    Fajny przepis a podanie bombowe!

    Odpowiedz
  11. marcia7  26 września 2015 19:13

    Pięknie podane

    Odpowiedz
  12. Kmakolagwa  6 października 2015 16:25

    Ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  13. Hidari11  1 lutego 2016 05:46

    Pięknie wyglądające danie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany