Dla wegetarian: Tarta z fenkułem i łososiem
Tarta z fenkułem i łososiem:
Składniki na danie:
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki
- 20 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 20 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 20 dag łososia wędzonego
- 3 jajka
- 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
- 1 szklanka śmietany 18%
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.
Przepis autorstwa Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczki
Komentarze
Dla mnie z mięskiem zamiast łososiem ale chętnie bym zjadła 🙂
Świetny przepis.
Fajny przepis. Raz rybka, innym razem mięsko 🙂
Od dawna mam zamiar przyrządzić tartę z łososiem.
Jeszcze fenkułu nie jadłam.
Jakoś nie dla mnie ten przepis
danie wygląda obłędnie, muszę spróbować 🙂
Takiej tarty z łososiem i koprem włoskim nigdy nie jadłam.
wygląda bardzo smacznie. Od niedawna właśnie przeszłam na wegetarianizm i poszukuję inspirujących przepisów, myślę, że w najbliższym czasie wykorzystam ten przepis.
Wygląda pysznie 🙂
Wizualnie super. Będę musiała przetestować.
Brzmi pysznie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂
Pysznie wyglada. Ciekawe jak smakuje
Zachęcający przepis do wypróbowania go…