Dla wegetarian: Tarta z fenkułem i łososiem

Dla wegetarian: Tarta z fenkułem i łososiem

 Tarta z fenkułem i łososiem:

Składniki na danie:

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 20 dag łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.

Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.

Przepis autorstwa Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (236 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. scrabble  29 sierpnia 2015 10:42

    Dla mnie z mięskiem zamiast łososiem ale chętnie bym zjadła 🙂

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  29 sierpnia 2015 13:02

    Świetny przepis.

    Odpowiedz
  3. Żanett  29 sierpnia 2015 14:11

    Fajny przepis. Raz rybka, innym razem mięsko 🙂

    Odpowiedz
  4. martus2833  29 sierpnia 2015 15:03

    Od dawna mam zamiar przyrządzić tartę z łososiem.

    Odpowiedz
  5. martucha180  29 sierpnia 2015 18:45

    Jeszcze fenkułu nie jadłam.

    Odpowiedz
  6. Jaworka  29 sierpnia 2015 21:36

    Jakoś nie dla mnie ten przepis

    Odpowiedz
  7. Ewelina  30 sierpnia 2015 16:40

    danie wygląda obłędnie, muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  8. macierzanka  30 sierpnia 2015 22:45

    Takiej tarty z łososiem i koprem włoskim nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  9. bonnie  31 sierpnia 2015 09:52

    wygląda bardzo smacznie. Od niedawna właśnie przeszłam na wegetarianizm i poszukuję inspirujących przepisów, myślę, że w najbliższym czasie wykorzystam ten przepis.

    Odpowiedz
  10. Patriszia  1 września 2015 09:02

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  11. AnnStyl  20 października 2015 01:56

    Wizualnie super. Będę musiała przetestować.

    Odpowiedz
  12. ma_dzia  26 czerwca 2016 19:30

    Brzmi pysznie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  13. Myrcella  16 grudnia 2016 08:31

    Pysznie wyglada. Ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz
  14. afrodyta  9 stycznia 2017 19:24

    Zachęcający przepis do wypróbowania go…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany