Dla wegetarian: Tarta z fenkułem i łososiem
Tarta z fenkułem i łososiem:
Składniki na danie:
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki
- 20 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 20 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 20 dag łososia wędzonego
- 3 jajka
- 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
- 1 szklanka śmietany 18%
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.
Przepis autorstwa Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczki