Dla wegetarian: Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi

Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi

Czas przygotowania dania: Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi – 30 minut

Dla: czterech osób

Składniki na danie Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi:

  • – jarmuż – 600 g
  • – Sos sałatkowy Knorr czosnkowy
  • – suszone pomidory – 100 g
  • – parmezan – 100 g
  • – jajka przepiórcze – 10 szt
  • – majonez – 3 łyżki
  • – oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • – strąk ostrej papryki chilli
  • – szczypta gałki muszkatołowej
  • – orzeszki pinii – 50 g
  • – sok z połówki cytryny

 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej wodzie, a z liści usunąć zgrubiałe części. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
  2. Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Wszystko polewamy dressingiem przygotowanym z Sosu sałatkowyego Knorr, majonezu i niewielkiej ilości przegotowanej wody. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśli smak wszystkich składników kompozycji.
  3. Wierzch sałatki posypujemy startym płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (302 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...