Dla wegetarian: Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi
Czas przygotowania dania: Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi – 30 minut
Dla: czterech osób
Składniki na danie Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi:
- – jarmuż – 600 g
- – Sos sałatkowy Knorr czosnkowy
- – suszone pomidory – 100 g
- – parmezan – 100 g
- – jajka przepiórcze – 10 szt
- – majonez – 3 łyżki
- – oliwa z oliwek – 3 łyżki
- – strąk ostrej papryki chilli
- – szczypta gałki muszkatołowej
- – orzeszki pinii – 50 g
- – sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej wodzie, a z liści usunąć zgrubiałe części. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
- Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Wszystko polewamy dressingiem przygotowanym z Sosu sałatkowyego Knorr, majonezu i niewielkiej ilości przegotowanej wody. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśli smak wszystkich składników kompozycji.
- Wierzch sałatki posypujemy startym płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.