Dla wegetarian: Ristotto z warzywami w marynacie sojowej

Ristotto z warzywami

Składniki na danie: Ristotto z warzywami w marynacie sojowej 

  • 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka TABASCO® Sauce
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 cukinie pokrojone w skośne plastry
  • 225 g pokrojonych w kostkę pieczarek
  • 1 żółta papryka, bez pestek, pokrojona w paski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 225 g ryżu Arborio
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 25 g startego sera parmezan
  • liście rukoli

 

Sposób przygotowania:

Wymieszaj razem sos sojowy Kikkoman, sos TABASCO® i sok z cytryny. Polej po cukinii, pieczarkach
i papryce i odstaw na bok. Rozgrzej jedną łyżkę oliwy na patelni i wsyp ryż. Dodawaj stopniowo bulion, utrzymując mały ogień i cały czas mieszając, tak aby ryż pochłaniał wywar. Po ok. 25 minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty parmezan. Rozgrzej wok i dodaj pozostałą oliwę. Smaż warzywa w marynacie, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj resztę marynaty i smaż skwierczące warzywa przez 2 minuty. Dodaj ryż do gotowych warzyw i nałóż danie do miseczek. Na wierzchu ułóż liście rukoli.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  23 września 2015 10:13

    Wygląda smakowicie.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  23 września 2015 10:36

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz
  3. Aneta  23 września 2015 12:45

    Hmm, nie wiem czy mnie przekonuje ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  4. bbo  23 września 2015 13:16

    Poproszę duuużą porcję 🙂

    Odpowiedz
  5. bombel  23 września 2015 14:01

    Cukinia – pycha, tylko ten ryż do risotto – nie przepadam za typowym miękkim. Ale gdyby tak ugotować z ryżem basmati? Chyba podejmę próbę i dam ew. znać

    Odpowiedz
  6. Gocha  23 września 2015 15:43

    Może i bym zjadła, ale jako sałatka a nie danie główne

    Odpowiedz
  7. IwonaLFC  23 września 2015 16:36

    Widząc cukinię od razu jestem przekonana do takiej potrawy 🙂

    Odpowiedz
  8. martus2833  23 września 2015 18:07

    bardzo lubię risistotto i wszelkie jego wariacje.

    Odpowiedz
  9. Jaworka  23 września 2015 20:59

    Na pewno będzie mi to smakowało bo lubię w tym wszystko co jest

    Odpowiedz
  10. Żanett  23 września 2015 21:49

    A na drugim talerzu filet z kurczaka 😀

    Odpowiedz
  11. Patriszia  25 września 2015 09:35

    Brzmi smacznie 🙂

    Odpowiedz
  12. Kropka  26 września 2015 16:54

    Chętnie bym spróbowała 😉

    Odpowiedz
  13. Ewcia  12 lutego 2016 19:52

    Wygląda smakowicie!

    Odpowiedz
  14. AnnStyl  28 maja 2016 14:28

    Ciekawy przepis. Też często robię risotto, ale z nieco innymi składnikami. Ale ta wersja wygląda apetycznie i zapewne tak też smakuje. Nie jadam mięsa więc tego typu przepisy często goszczą na mym stole.

    Odpowiedz
  15. nungal  2 listopada 2016 20:46

    wygląda przepysznie, uwielbiam takie lekkie i bardzo sycące dania 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany