Dla wegetarian: Ristotto z warzywami w marynacie sojowej
Składniki na danie: Ristotto z warzywami w marynacie sojowej
- 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka TABASCO® Sauce
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 cukinie pokrojone w skośne plastry
- 225 g pokrojonych w kostkę pieczarek
- 1 żółta papryka, bez pestek, pokrojona w paski
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 225 g ryżu Arborio
- 900 ml bulionu warzywnego
- 25 g startego sera parmezan
- liście rukoli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj razem sos sojowy Kikkoman, sos TABASCO® i sok z cytryny. Polej po cukinii, pieczarkach
i papryce i odstaw na bok. Rozgrzej jedną łyżkę oliwy na patelni i wsyp ryż. Dodawaj stopniowo bulion, utrzymując mały ogień i cały czas mieszając, tak aby ryż pochłaniał wywar. Po ok. 25 minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty parmezan. Rozgrzej wok i dodaj pozostałą oliwę. Smaż warzywa w marynacie, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj resztę marynaty i smaż skwierczące warzywa przez 2 minuty. Dodaj ryż do gotowych warzyw i nałóż danie do miseczek. Na wierzchu ułóż liście rukoli.
Komentarze
Wygląda smakowicie.
Ciekawy przepis
Hmm, nie wiem czy mnie przekonuje ten przepis 🙂
Poproszę duuużą porcję 🙂
Cukinia – pycha, tylko ten ryż do risotto – nie przepadam za typowym miękkim. Ale gdyby tak ugotować z ryżem basmati? Chyba podejmę próbę i dam ew. znać
Może i bym zjadła, ale jako sałatka a nie danie główne
Widząc cukinię od razu jestem przekonana do takiej potrawy 🙂
bardzo lubię risistotto i wszelkie jego wariacje.
Na pewno będzie mi to smakowało bo lubię w tym wszystko co jest
A na drugim talerzu filet z kurczaka 😀
Brzmi smacznie 🙂
Chętnie bym spróbowała 😉
Wygląda smakowicie!
Ciekawy przepis. Też często robię risotto, ale z nieco innymi składnikami. Ale ta wersja wygląda apetycznie i zapewne tak też smakuje. Nie jadam mięsa więc tego typu przepisy często goszczą na mym stole.
wygląda przepysznie, uwielbiam takie lekkie i bardzo sycące dania 🙂