Dla wegetarian: Risotto z dynią

Risotto z dynią

Czas przygotowania dania: Risotto z dynią –  40 minut

Składniki na jedną porcję dania: Risotto z dynią

  • Dynia 200 g
  • Szalotka 50 g
  • Ryż arborrio 100 g
  • Tymianek
  • Wino białe 50 ml
  • Odrobina oliwy
  • Masło około 10 g
  • Grana padano 60 g
  • Siemię lniane 10 g
  • Wywar warzywny około 100 ml
  • Pestki dyni

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle w głębokim garnku. Do naczynia dodać ryż i prażyć do uzyskania białego koloru. Następnie dodać wino, tymianek i wywar z warzyw. Ryż powinien być al dente, szacunkowy czas przyrządzania to około 10 minut.

Dynię skropioną oliwą piec w 175 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zmiksować dynię na gładkie puree. Przyprawioną masę dodać do ryżu, dodać odrobinę masła i starty ser grana padano.

Podawać  z świeżo tartym serem grana padano, prażonymi pestkami dyni i siemieniem lnianym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  24 listopada 2015 12:07

    Może się kiedyś skuszę…

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  24 listopada 2015 12:58

    Myślę ,że warto spróbować 🙂

    Odpowiedz
  3. froo  24 listopada 2015 13:18

    świetny przepis na pewno spróbuję, uwielbiam dynie i zdrowe przepisy 🙂

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  24 listopada 2015 13:35

    wygląda rewelacyjnie!

    Odpowiedz
  5. Żanett  24 listopada 2015 14:11

    Risotto tak, dynia nie.

    Odpowiedz
  6. bbo  24 listopada 2015 19:50

    Ostatnio dużo propozycji z dynią, w końcu królowa jesieni.

    Odpowiedz
  7. ava  24 listopada 2015 20:01

    Dynia ma potencjał 🙂

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  25 listopada 2015 07:05

    Dynia rządzi jesienią w kuchni.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  29 listopada 2015 21:14

    Znów dynia 🙂 Spróbowałabym tego dania 🙂

    Odpowiedz
  10. Aneta  30 listopada 2015 16:14

    Hmm, znów dynia…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany