Dla wegetarian: Risotto z dynią

Kremowe risotto z pieczoną dynią to jesienny klasyk w wydaniu „comfort food”: prażony ryż arborio na maśle i winie, gładkie purée z dyni, solidna porcja grana padano oraz chrupiące dodatki — pestki dyni i siemię lniane. Danie łączy słodycz dyni z wytrawną nutą sera i tymianku, daje przyjemne uczucie sytości i świetnie sprawdza się jako solo-obiad w chłodniejsze dni.
Czas przygotowania dania: Risotto z dynią – 40 minut
Składniki na jedną porcję dania: Risotto z dynią
- Dynia 200 g
- Szalotka 50 g
- Ryż arborrio 100 g
- Tymianek
- Wino białe 50 ml
- Odrobina oliwy
- Masło około 10 g
- Grana padano 60 g
- Siemię lniane 10 g
- Wywar warzywny około 100 ml
- Pestki dyni
Sposób przygotowania:
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle w głębokim garnku. Do naczynia dodać ryż i prażyć do uzyskania białego koloru. Następnie dodać wino, tymianek i wywar z warzyw. Ryż powinien być al dente, szacunkowy czas przyrządzania to około 10 minut.
Dynię skropioną oliwą piec w 175 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zmiksować dynię na gładkie puree. Przyprawioną masę dodać do ryżu, dodać odrobinę masła i starty ser grana padano.
Podawać z świeżo tartym serem grana padano, prażonymi pestkami dyni i siemieniem lnianym.


(252 głosów, średnia: 4,46 z 5)