Dla wegetarian: Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami

Quinoa czyli komosa ryżowa to bogate źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Jest chętnie dodawana do wielu dań dla wegetarian a także jest doskonałym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Więcej komosie ryżowej przeczytasz poniżej:

quinoa_czarnaszparagi-1

Przepis Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami pochodzi z książki „Kipi Kasza” Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza,

Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu

Czas przygotowania: 40 min

4 porcje

Składniki na danie Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami:

  • 1 szklanka czarnej quinoa
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, cukier, pieprz

Poznaj inne przepisy na zdrowe dania: 

Przygotowanie

  1. Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Ostudzić.
  1. Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (obciąć ok. ⅓ szparaga od dołu lub wygiąć szparaga, końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby ⅓ wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.
  1. Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.
  1. Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.

Więcej o książce: Kipi Kasza – odkryj kaszę na nowo!

Zobacz także:  Kasza jako źródło zdrowia – zdrowe nie znaczy nudne!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (252 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...