Dla wegetarian: Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami

Quinoa czyli komosa ryżowa to bogate źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Jest chętnie dodawana do wielu dań dla wegetarian a także jest doskonałym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Więcej komosie ryżowej przeczytasz poniżej:

Komosa ryżowa – bezglutenowa alternatywa dla pszenicy

Komosa ryżowa – bezglutenowa alternatywa dla pszenicy

Komosa ryżowa (inaczej quinoa) zyskała w ostatnich latach ogromną popularność wśród osób propagujących zdrowe odżywianie. Ta niepozornie wyglądająca „kaszka” pochodząca z Ameryki Południowej okazała się bowiem nie tylko bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów,

quinoa_czarnaszparagi-1

Przepis Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami pochodzi z książki „Kipi Kasza” Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza,

Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu

Czas przygotowania: 40 min

4 porcje

Składniki na danie Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami:

  • 1 szklanka czarnej quinoa
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, cukier, pieprz

Poznaj inne przepisy na zdrowe dania: 

Buddha Bowl – jak zrobić szybkie i smaczne kompozycje?

Buddha Bowl – jak zrobić szybkie i smaczne kompozycje?

Buddha Bowl (Miska Buddhy) to jeden z najnowszych trendów w odżywianiu zapożyczony z dalekiego Wschodu. Polega na tworzeniu bogatych w błonnik kolorowych kompozycji łączących w sobie pełnoziarniste produkty oraz warzywa, grzyby lub (rzadziej) owoce. Jeżeli
Najlepsze przepisy na wegańskie śniadanie. Przedstawiamy 5 propozycji na smaczne i zdrowe przebudzenie

Najlepsze przepisy na wegańskie śniadanie. Przedstawiamy 5 propozycji na smaczne i zdrowe przebudzenie

Jesteś weganką, ale nudzą cię już powtarzane każdego dnia te same śniadaniowe przepisy? A może odwiedza cię twoja niemięsożerna przyjaciółka i chcesz jej zaimponować pysznym początkiem dnia? Okazuje się, że istnieją tysiące przepisów na urozmaicone śniadania bez mięsa, nabiału i wszelkich innych odzwierzęcych produktów. Przedstawiamy wam kilka przepisów i już teraz życzymy smacznego!

Przygotowanie

  1. Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Ostudzić.
  1. Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (obciąć ok. ⅓ szparaga od dołu lub wygiąć szparaga, końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby ⅓ wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.
  1. Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.
  1. Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.

Więcej o książce: Kipi Kasza – odkryj kaszę na nowo!

Zobacz także:  Kasza jako źródło zdrowia – zdrowe nie znaczy nudne!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  19 czerwca 2015 09:57

    Wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  2. martucha180  19 czerwca 2015 11:06

    Nie wiem, co to quinoa…

    Odpowiedz
  3. macierzanka  19 czerwca 2015 13:36

    Dla wegetarian to świetne danie ,bo quinoa jest źródłem białka.

    Odpowiedz
  4. Patriszia  19 czerwca 2015 18:58

    Nie jestem wegetarianką, ale chętnie spróbowałabym 🙂

    Odpowiedz
  5. bbo  19 czerwca 2015 19:28

    Warte spróbowania 🙂

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 13:58

    Warto spróbować, zwłaszcza, że pierwszy raz słyszę o czarnej quinoi.

    Odpowiedz
  7. Justyna  16 lipca 2015 13:09

    Jeszcze nigdy nie jadłam tej kaszy ale co raz częściej zastanawiam się nad kupnem jej w sklepie 🙂

    Odpowiedz
  8. efffciaa  25 marca 2016 18:44

    Danie wygląda dość obrzydliwie , zwłaszcza ze względu na czarną kaszę , która się w nim znajduje . Pierwszy raz słyszę o takiej kaszy i nigdy jej nie jadłam . Swoją drogą ciekawe jak smakuje ?

    Odpowiedz
  9. as_sa  6 lipca 2016 19:13

    Interesujące połączenie smaków-szparagi i pomarańcze-nigdy nie próbowałam

    Odpowiedz
  10. stokrotkapolna  9 listopada 2016 02:32

    Nigdy nie jadłam Quinoi.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany