Dla wegetarian: Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami
Quinoa czyli komosa ryżowa to bogate źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Jest chętnie dodawana do wielu dań dla wegetarian a także jest doskonałym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Więcej komosie ryżowej przeczytasz poniżej:
Przepis Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami pochodzi z książki „Kipi Kasza” Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza,
Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu
Czas przygotowania: 40 min
4 porcje
Składniki na danie Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami:
- 1 szklanka czarnej quinoa
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oliwy
- sól, cukier, pieprz
Poznaj inne przepisy na zdrowe dania:
Przygotowanie
- Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Ostudzić.
- Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (obciąć ok. ⅓ szparaga od dołu lub wygiąć szparaga, końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby ⅓ wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.
- Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.
- Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.
Więcej o książce: Kipi Kasza – odkryj kaszę na nowo!
Zobacz także: Kasza jako źródło zdrowia – zdrowe nie znaczy nudne!