Dla wegetarian: Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem

Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem to danie dla wegetarian, ale nie tylko.Latem, podczas wysokich temperatur sprawdza się jako danie obiadowe.

Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem

Składniki na danie: Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem

  • ziemniaki – 5 średnich sztuk
  • młoda cukinia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • olej
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnym oczku, a cukinię razem ze skórką na grubym. Dodać pokrojony szczypiorek, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym Tarsmak.

Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami – GNOCCHI

Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami – GNOCCHI

Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami GNOCCHI - oryginalny przepis prosto z Włoch - wart wypróbowania także w Waszej kuchni. Oryginalny włoski przepis!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (303 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. AnnStyl  28 maja 2016 14:23

    Powiem szczerze, że zjadłabym te placuszki. Mniam. Wyglądają apetycznie, a przepis prościutki, że aż zachęca do zrobienia. Uwielbiam cukinię, a placki ziemniaczane również są częstym gościem w mej kuchni. Ostatnio robiłam placki ziemniaczano-buraczane. To znaczy do utartych ziemniaków dodałam utarte gotowane buraczki. Pycha, a do tego fajny czerwony kolorek miały. Te z cukinia tez mi wpadły w oko więc przy najbliższej okazji trzeba będzie je wypróbować.

    Odpowiedz
  2. luna341  28 maja 2016 16:29

    Uwielbiam lacki ziemniaczane zarówno z samych ziemniaków jak i z różnymi dodatkami.Z dodatkiem cukini sa odrobinę słodkie wieć dodaję sporo czosnku .Najlepsze jednak placki to te z młodych ziemniaków .tarte ręcznie na tarce i smażone na patelni żeliwnej 🙂

    Odpowiedz
  3. as_sa  28 maja 2016 17:40

    Mmmm…..mniam…. Muszą być pycha

    Odpowiedz
  4. macierzanka  28 maja 2016 19:17

    Takie placuszki robię często w sezonie i cała rodzina je uwielbia.

    Odpowiedz
  5. Joowita94  28 maja 2016 19:55

    Przepis napewno wyprobuje a placuszki wyglądają bardzo smakowicie 😉 mój synek uwielbia placki ziemniaczane takie tradycyjne a w takich można przemycić cukinię 😉

    Odpowiedz
  6. Ewcia  28 maja 2016 20:57

    Wyglądają przepysznie 😀

    Odpowiedz
  7. martucha180  28 maja 2016 21:30

    Robię placki z cukinii ale bez ziemniaków i szczypiorku.

    Odpowiedz
  8. Aromer0209  28 maja 2016 21:55

    Jestem wegetarianką i bardzo często robię tego typu placki 🙂

    Odpowiedz
  9. Ewelina  28 maja 2016 22:04

    Świetny i prosty przepis. Myślę że nawet ja poradziłabym sobie z przygotowaniem takich placków. Do tego wychodzą dosyć tanio w przeliczeniu na jedną porcję.

    Odpowiedz
  10. Klaudia  28 maja 2016 23:37

    Pycha! Solidna porcja zdrowia, aż ślina cieknie na sam widok. Przepis prosty i miły do wykonania. Już mam pomysł co zrobić jutro na kolację dla rodzinki… 🙂

    Odpowiedz
  11. Emotikonka  29 maja 2016 14:34

    Nie lubię placków ziemniaczanych, ale te wyglądają całkiem nieźle.

    Odpowiedz
  12. IwonaLFC  29 maja 2016 19:58

    Oj, propozycja w sam raz dla mnie. Placki ziemniaczane zawsze kojarzyły mi się z ciężką smażoną wersją, podane z cukrem pudrem. Takie z dodatkiem cukinii można nawet upiec w piekarniku, aby były jeszcze zdrowsze 🙂

    Odpowiedz
  13. Joanna007  29 maja 2016 20:38

    Chyba zapomnieli dopisać w przepisie o odsączeniu ziemniaków na sicie i o odciśnięciu cukinii. Czy Wy nie odsączacie ziemniaków?

    Odpowiedz
    • Klaudiaa  30 maja 2016 10:26

      No właśnie, ja zawsze odsączam

      Odpowiedz
  14. kasia87g  30 maja 2016 11:07

    Nie tylko dla wegetarian! Jadłam takie u koleżanki, były przepyszne! Oczywiście wzięłam przepis i robię czasem je w domu, szybkie i proste w przygotowaniu 🙂

    Odpowiedz
  15. dayzi  30 maja 2016 16:34

    Wyglądają przepysznie. Również takie zrobię ale poczekam jak w moim ogródku urośnie cukinia. W końcu co swoje warzywko to swoje.

    Odpowiedz
  16. amina  31 maja 2016 23:12

    Mniaaaam

    Odpowiedz
  17. Aneta  6 czerwca 2016 16:47

    Robiłam już raz takie placuszki, były naprawdę dobre 🙂 Tylko zamiast sosu czosnkowego dałam po prostu jogurt naturalny, a na to małe kawałeczki łososia. Pyszności! 🙂

    Odpowiedz
  18. Jaworka  9 czerwca 2016 21:37

    W sezonie często robię takie placuszki bo uwielbia je cała rodzina ale wyciskam cukinię bo ma w sobie bardzo dużo wody a ziemniaki także odsączam przez sitko . Pomysł z dodaniem ugotowanych buraczków chętnie wypróbuję

    Odpowiedz
  19. inu  10 czerwca 2016 22:40

    mimo że nie jestem wegetarianką będę miałą na uwadze ten przepis, uwielbiam takie cuda 🙂

    Odpowiedz
  20. Tereniasz  29 lipca 2016 15:25

    Świetny pomysł.

    Odpowiedz
  21. Kasia  9 października 2016 12:40

    Na pewno spróbuje, wyglądają rewelacyjnie.

    Odpowiedz
  22. blogujemytestujemy  25 grudnia 2016 17:05

    Uwielbiam placki ziemniaczane choć ja w ciąż robię tradycyjne z cukrem i śmietaną

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany