Dla wegetarian: Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem
Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem to danie dla wegetarian, ale nie tylko.Latem, podczas wysokich temperatur sprawdza się jako danie obiadowe.
Składniki na danie: Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem
- ziemniaki – 5 średnich sztuk
- młoda cukinia
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- olej
- sos czosnkowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnym oczku, a cukinię razem ze skórką na grubym. Dodać pokrojony szczypiorek, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym Tarsmak.

Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami – GNOCCHI
Włoskie kopytka ziemniaczane z pomidorami GNOCCHI - oryginalny przepis prosto z Włoch - wart wypróbowania także w Waszej kuchni. Oryginalny włoski przepis!
Komentarze
Powiem szczerze, że zjadłabym te placuszki. Mniam. Wyglądają apetycznie, a przepis prościutki, że aż zachęca do zrobienia. Uwielbiam cukinię, a placki ziemniaczane również są częstym gościem w mej kuchni. Ostatnio robiłam placki ziemniaczano-buraczane. To znaczy do utartych ziemniaków dodałam utarte gotowane buraczki. Pycha, a do tego fajny czerwony kolorek miały. Te z cukinia tez mi wpadły w oko więc przy najbliższej okazji trzeba będzie je wypróbować.
Uwielbiam lacki ziemniaczane zarówno z samych ziemniaków jak i z różnymi dodatkami.Z dodatkiem cukini sa odrobinę słodkie wieć dodaję sporo czosnku .Najlepsze jednak placki to te z młodych ziemniaków .tarte ręcznie na tarce i smażone na patelni żeliwnej 🙂
Mmmm…..mniam…. Muszą być pycha
Takie placuszki robię często w sezonie i cała rodzina je uwielbia.
Przepis napewno wyprobuje a placuszki wyglądają bardzo smakowicie 😉 mój synek uwielbia placki ziemniaczane takie tradycyjne a w takich można przemycić cukinię 😉
Wyglądają przepysznie 😀
Robię placki z cukinii ale bez ziemniaków i szczypiorku.
Jestem wegetarianką i bardzo często robię tego typu placki 🙂
Świetny i prosty przepis. Myślę że nawet ja poradziłabym sobie z przygotowaniem takich placków. Do tego wychodzą dosyć tanio w przeliczeniu na jedną porcję.
Pycha! Solidna porcja zdrowia, aż ślina cieknie na sam widok. Przepis prosty i miły do wykonania. Już mam pomysł co zrobić jutro na kolację dla rodzinki… 🙂
Nie lubię placków ziemniaczanych, ale te wyglądają całkiem nieźle.
Oj, propozycja w sam raz dla mnie. Placki ziemniaczane zawsze kojarzyły mi się z ciężką smażoną wersją, podane z cukrem pudrem. Takie z dodatkiem cukinii można nawet upiec w piekarniku, aby były jeszcze zdrowsze 🙂
Chyba zapomnieli dopisać w przepisie o odsączeniu ziemniaków na sicie i o odciśnięciu cukinii. Czy Wy nie odsączacie ziemniaków?
No właśnie, ja zawsze odsączam
Nie tylko dla wegetarian! Jadłam takie u koleżanki, były przepyszne! Oczywiście wzięłam przepis i robię czasem je w domu, szybkie i proste w przygotowaniu 🙂
Wyglądają przepysznie. Również takie zrobię ale poczekam jak w moim ogródku urośnie cukinia. W końcu co swoje warzywko to swoje.
Mniaaaam
Robiłam już raz takie placuszki, były naprawdę dobre 🙂 Tylko zamiast sosu czosnkowego dałam po prostu jogurt naturalny, a na to małe kawałeczki łososia. Pyszności! 🙂
W sezonie często robię takie placuszki bo uwielbia je cała rodzina ale wyciskam cukinię bo ma w sobie bardzo dużo wody a ziemniaki także odsączam przez sitko . Pomysł z dodaniem ugotowanych buraczków chętnie wypróbuję
mimo że nie jestem wegetarianką będę miałą na uwadze ten przepis, uwielbiam takie cuda 🙂
Świetny pomysł.
Na pewno spróbuje, wyglądają rewelacyjnie.
Uwielbiam placki ziemniaczane choć ja w ciąż robię tradycyjne z cukrem i śmietaną