Dla wegetarian: Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem
Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem to danie dla wegetarian, ale nie tylko.Latem, podczas wysokich temperatur sprawdza się jako danie obiadowe.
Składniki na danie: Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem
- ziemniaki – 5 średnich sztuk
- młoda cukinia
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- olej
- sos czosnkowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnym oczku, a cukinię razem ze skórką na grubym. Dodać pokrojony szczypiorek, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym Tarsmak.