Dla wegetarian: Placek z warzywami i pastą z bakłażana

Jasmeen_Wytrawne-placki-ziemniaczane-z-pastą-z-bakłażana_0Składniki na danie: Placek z warzywami i pastą z bakłażana

  • ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
  • ½ kg ziemniaków
  • 30 dag warzyw mrożonych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1 cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty. Następnie dokładamy na patelnię mrożoną mieszankę warzyw. Doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie obrane ziemniaki oraz 1 cebulę trzemy na tarce. Dodajemy do nich szklankę mąki i jajka, a następnie całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy smażymy duże placki na złocisty kolor. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i smarujemy pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie warzywa z patelni i składamy na pół.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...