Dla wegetarian: Placek z warzywami i pastą z bakłażana

Jasmeen_Wytrawne-placki-ziemniaczane-z-pastą-z-bakłażana_0Składniki na danie: Placek z warzywami i pastą z bakłażana

  • ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
  • ½ kg ziemniaków
  • 30 dag warzyw mrożonych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1 cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty. Następnie dokładamy na patelnię mrożoną mieszankę warzyw. Doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie obrane ziemniaki oraz 1 cebulę trzemy na tarce. Dodajemy do nich szklankę mąki i jajka, a następnie całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy smażymy duże placki na złocisty kolor. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i smarujemy pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie warzywa z patelni i składamy na pół.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  2 września 2016 17:48

    Bardzo lubię dania wegetariańskie,więc zrobię ten placek z warzywami.

    Odpowiedz
  2. martucha180  2 września 2016 19:02

    Kazdy daje składniki, które ma i lubi.

    Odpowiedz
  3. luna341  2 września 2016 20:07

    Nie jestem wegetarianką, lubie mięso ale od czas do czasu robię sobie oczyszczenie organizmu i jem tylko warzywa i owoce .Ten przepis bardzo mi sie spodobał,na pewno wypróbuję

    Odpowiedz
  4. Melrose  2 września 2016 21:20

    Super! Cieszę się, że mogę tu znaleźć tak proste, wegetariańskie przepisy 🙂 Ogromny plus ode mnie

    Odpowiedz
  5. nungal  6 września 2016 08:45

    Wygląda przepysznie – chętnie wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  6. mama_kazala  7 września 2016 11:42

    boskie! chyba dziś zrobie!

    Odpowiedz
  7. Jaworka  18 września 2016 19:34

    Z warzywami może być dobre świetny przepis warto wypróbować chociaż ja często robię z warzywami i z kurczakiem ja nie przepadam za fasola więc chyba z niej zrezygnuję

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 12:34

    Myślę, że i nie jeden mięsożerca skusiłby się na to danie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany