Dla wegetarian: Placek z warzywami i pastą z bakłażana
Składniki na danie: Placek z warzywami i pastą z bakłażana
- ½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
- ½ kg ziemniaków
- 30 dag warzyw mrożonych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1 cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty. Następnie dokładamy na patelnię mrożoną mieszankę warzyw. Doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie obrane ziemniaki oraz 1 cebulę trzemy na tarce. Dodajemy do nich szklankę mąki i jajka, a następnie całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy smażymy duże placki na złocisty kolor. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i smarujemy pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie warzywa z patelni i składamy na pół.