Dla wegetarian: Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Pełnoziarnista-tarta-ze-szparagami_2Składniki na danie: Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa:

  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz, do smaku
  • ok 10 zielonych szparagów

 

Sposób wykonania:

Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm).

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C. Twarożek wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.

Pełnoziarnista-tarta-ze-szparagami_1

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Klaudiaa  2 maja 2016 15:21

    nienawidzę szparag 🙁

    Odpowiedz
  2. martucha180  2 maja 2016 15:54

    Ja podziękuję.

    Odpowiedz
  3. IwonaLFC  2 maja 2016 16:34

    W zeszłym roku miałam dwa podejścia do szparagów, ale niestety mi nie smakowały. Może po prostu źle je przyrządziłam… Taka tarta prezentuje się apetycznie i jest kusząca. Może dam im jeszcze jedną szansę.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  2 maja 2016 19:55

    Bardzo lubię tartę,ale ze szparagami nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  5. luna341  2 maja 2016 22:01

    Patrząc na składniki mam wrażenie,ze ta tarta wyjdzie mdła

    Odpowiedz
  6. sylwiawes  3 maja 2016 19:51

    Uwielbiam Tarty , kocham szparagi , ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Wygląda to apetycznie więc muszę wypróbować ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  7. Margaretkaw  4 maja 2016 08:54

    Jeszcze nigdy nie jadłam tarty z pełnoziarnistej mąki, może kiedyś spróbuję zrobić, a szparagi koniecznie muszę kupić zanim sezon na nie się skończy 🙂

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  4 maja 2016 09:42

    O to coś dla mnie. Uwielbiam wszelkie tarty na słono i słodko. Wczoraj zjadłam szparagi, więc nici z tarty ze szparagami. Ale mam brokuły, więc jak najbardziej nadają się w zastępstwie szparagów. A ten przepis dość prosty, szybki, a efekt wygląda smakowicie. Ja bym chętnie skosztowała tej tarty.

    Odpowiedz
  9. Aneta  5 maja 2016 13:04

    Może to dziwne i wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie próbowałam szparagów… Ba, przez długi okres czasu myślałam nawet, że to to samo, co fasolka szparagowa 😀

    Odpowiedz
  10. Jaworka  6 maja 2016 08:20

    Również nie próbowałam jeszcze szparagów bo jakoś mnie nie zachęcają a jeśli chodzi o tartę to wolę taką z owocami za warzywami w cieście nie przepadam i rodzina też więc takich nawet nie próbuję juz robić

    Odpowiedz
  11. nungal  2 listopada 2016 09:32

    Uwielbiam taty, ostatnio odkryłam wspaniały przepis na tartę z brokułami i serem feta – niebo w gębie. A co najważniejsze smakuje nawet tym, którzy na co dzień za brokułami nie przepadają 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany