Dla wegetarian: Pełnoziarnista tarta ze szparagami
Składniki na danie: Pełnoziarnista tarta ze szparagami
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
Masa:
- 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 150 g śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 1 białko
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz, do smaku
- ok 10 zielonych szparagów
Sposób wykonania:
Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm).
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C. Twarożek wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.
Komentarze
nienawidzę szparag 🙁
Ja podziękuję.
W zeszłym roku miałam dwa podejścia do szparagów, ale niestety mi nie smakowały. Może po prostu źle je przyrządziłam… Taka tarta prezentuje się apetycznie i jest kusząca. Może dam im jeszcze jedną szansę.
Bardzo lubię tartę,ale ze szparagami nigdy nie jadłam.
Patrząc na składniki mam wrażenie,ze ta tarta wyjdzie mdła
Uwielbiam Tarty , kocham szparagi , ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Wygląda to apetycznie więc muszę wypróbować ten przepis 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam tarty z pełnoziarnistej mąki, może kiedyś spróbuję zrobić, a szparagi koniecznie muszę kupić zanim sezon na nie się skończy 🙂
O to coś dla mnie. Uwielbiam wszelkie tarty na słono i słodko. Wczoraj zjadłam szparagi, więc nici z tarty ze szparagami. Ale mam brokuły, więc jak najbardziej nadają się w zastępstwie szparagów. A ten przepis dość prosty, szybki, a efekt wygląda smakowicie. Ja bym chętnie skosztowała tej tarty.
Może to dziwne i wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie próbowałam szparagów… Ba, przez długi okres czasu myślałam nawet, że to to samo, co fasolka szparagowa 😀
Również nie próbowałam jeszcze szparagów bo jakoś mnie nie zachęcają a jeśli chodzi o tartę to wolę taką z owocami za warzywami w cieście nie przepadam i rodzina też więc takich nawet nie próbuję juz robić
Uwielbiam taty, ostatnio odkryłam wspaniały przepis na tartę z brokułami i serem feta – niebo w gębie. A co najważniejsze smakuje nawet tym, którzy na co dzień za brokułami nie przepadają 🙂