Dla wegetarian: Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami

Pęczak to kasza jęczmienna, często wykorzystywana jako składnik w daniach wegetariańskich.  Jest ona wskazana dla osób z zaburzeniami lipidowymi oraz glikemicznymi. Ma niezwykle pozytywny wpływ na stan jelit, lipemię i poziom glukozy. Jest także bardzo dobrym źródłem β-glukanu, który obniża poziom cholesterolu. 100g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) dostarcza 4,3 – 5,3 β-glukanu, a już 3g na dobę pozwalają zmniejszenie stężenia złego cholesterolu. Ponadto zawiera fitozwiązki (sterole i tokotrienosterole), które także obniżają cholesterol. Więcej o innych kaszach przeczytasz w artykule:

Chcesz być zdrowy, jedz kaszę!

Chcesz być zdrowy, jedz kaszę!

Makaron, ziemniaki czy ryż? Codziennie zastanawiamy się, z jakich produktów skomponować danie na obiad lub kolację. Dlaczego tak często zapominamy o kaszy? Produkcie, który posiada tyle właściwości zdrowotnych, ile ziarenek zmieści się w opakowaniu  o

Poniżej znajdziesz przepis z wykorzystaniem tego zdrowego produktu, jakim jest kasza

Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybamiSkładniki:

  • 100g kaszy pęczak
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 jaja
  • 2 garście pieczarek
  • 5 dużych boczniaków
  • 1 cebula biała
  • natka pietruszki
  • 100g masła
  • sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Original

Wykonanie:

Ugotować w garnku kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i  pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.

Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski – ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.

Więcej przepisów z kaszą pęczak:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  7 sierpnia 2014 14:00

    Pewnie jest smaczne. Dawno nie jadłam pęczaku.

    Odpowiedz
  2. bbo  7 sierpnia 2014 20:13

    Pęczak jest niedoceniany, a jest bogactwem składników odżywczych.

    Odpowiedz
  3. martucha180  8 sierpnia 2014 13:19

    Dziś kupiłam tak wielkie pieczarki, ze nawet 1 mi się w garści nie mieści 🙂

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  22 marca 2015 14:59

    Pysznie wygląda.

    Odpowiedz
  5. xtina120  4 grudnia 2015 11:08

    Wyglada pysznie;) Ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  24 kwietnia 2016 12:55

    Fajny przepis. Uwielbiam kaszę pęczak i jem ją w każdych ilościach. Wygląda apetycznie z pewną różnicą. Nie jadam boczniaków od momentu jak kiedyś się nacięłam i kupiłam opakowanie, które w środku całe chodziło. Teraz mam uraz i nie ruszę tych grzybów. Ale spokojnie można zmodyfikować ten przepis o inny gatunek grzybów. Mam podsmażone kurki z cebulką, które sama zaprawiałam w słoiki, więc będą jak znalazł. Pozostałe składniki też mam w domu, więc chyba się skuszę przy najbliższej okazji i wypróbuję ten przepis. Nawet mam podobny talerzyk;).

    Odpowiedz
  7. monicitia  13 czerwca 2016 21:50

    Takie niby nic……a ślinka leci:)

    Odpowiedz
  8. Joanna007  13 czerwca 2016 22:27

    Może być pyszne;) Uwielbiam pęczak, grzyby, natkę pietruszki i zielone szparagi. Bardzo lubię potrawy bez mięsa. Przepis z całą pewnością wypróbuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany