Dla wegetarian: Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami
Pęczak to kasza jęczmienna, często wykorzystywana jako składnik w daniach wegetariańskich. Jest ona wskazana dla osób z zaburzeniami lipidowymi oraz glikemicznymi. Ma niezwykle pozytywny wpływ na stan jelit, lipemię i poziom glukozy. Jest także bardzo dobrym źródłem β-glukanu, który obniża poziom cholesterolu. 100g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) dostarcza 4,3 – 5,3 β-glukanu, a już 3g na dobę pozwalają zmniejszenie stężenia złego cholesterolu. Ponadto zawiera fitozwiązki (sterole i tokotrienosterole), które także obniżają cholesterol. Więcej o innych kaszach przeczytasz w artykule:
Poniżej znajdziesz przepis z wykorzystaniem tego zdrowego produktu, jakim jest kasza
Składniki:
- 100g kaszy pęczak
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 2 jaja
- 2 garście pieczarek
- 5 dużych boczniaków
- 1 cebula biała
- natka pietruszki
- 100g masła
- sos sojowy Kikkoman
- TABASCO® Original
Wykonanie:
Ugotować w garnku kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.
Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski – ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.
Więcej przepisów z kaszą pęczak: